4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalSport la curtea eroului Mandela

Sport la curtea eroului Mandela

Cu totii l-am vฤƒzut mฤƒcar o datฤƒ pe Nelson Mandela la stiri si cu sigurantฤƒ cฤƒ eleganta sa ne-a impresionat. Câte ceva despre viata lui se cunostea în toate colturile lumii, dar Clint Eastwood a stiut sฤƒ adune toate aceste date de personaj înnฤƒscut si sฤƒ le transforme într-un film extrem de intens si de tensionat, care cu sigurantฤƒ va mai aduce chiar si în perioadฤƒ de crizฤƒ (ce-i drept spre sfârsit pentru unii) cฤƒlฤƒtori în Africa de Sud, dar si microbisti pentru rugby, un sport în care inclusiv românii, în ultima vreme, se descurcฤƒ onorabil. De neuitat rฤƒmâne replica: „Fotbalul e un sport pentru domni, jucat de huligani, iar rugby-ul, invers. Întâlnirea ese­n­tialฤƒ are loc între douฤƒ echipe total inegale, pentru cฤƒ Africa de Sud „se bฤƒtea” cu celebrisimii neozeelandezi. François Pienaar este Matt Damon, fฤƒcut mai blond ca niciodatฤƒ, ca sฤƒ contrasteze cu populatia de culoare si problemele rฤƒscunoscute ale Apartheidului. El este cฤƒpitanul echipei si vine dintr-o familie cu destul de multe prejudecฤƒti rasiale. Actorul a urmat un foarte sever antrenament ca sฤƒ facฤƒ fatฤƒ rolului pentru care nu avea chiar fizicul ideal. Concluzia este cฤƒ: talentul si multฤƒ strฤƒduintฤƒ compenseazฤƒ alte neajunsuri. Pentru tatฤƒl sฤƒu din film s-a dorit ini­­tial un actor britanic si în ultimul moment s-a ales unul mai putin cunoscut, dar sud-afri­can. În schimb, impecabila secretarฤƒ a sefului sta­tului, Brenda, e interpretatฤƒ de englezoaica Adjoa Andoh, actritฤƒ de teatru, radio si televi­ziune, care cu aceastฤƒ ocazie si-a fฤƒcut debutul hollywoodian. E de notat faptul cฤƒ nu s-a încercat transformarea lui Mandela într-un supraom, cu familia sa având o relatie destul de încordatฤƒ, de exemplu. În film apare mai ales fiica sa, Mary, interpretatฤƒ de Laleti Khumalo din „Rwanda hotel „.

Presedintele Madiba, cum îi spun ai lui, a fost ales dupฤƒ ani multi de puscฤƒrie. Votul a presupus stat la coadฤƒ ore în sir, ca mai târziu apoi în cazul americanului Obama. Mandela este de o politete impecabilฤƒ, de o blândete iesitฤƒ din comun si de o întelepciune pe care si-ar dori-o orice popor pentru conducฤƒtorul sฤƒu. Nimeni altul n-ar fi putut interpreta mai bine acest lider real decât Morgan Freeman, care atinge perfectiunea carierei sale deja strฤƒlucite. Acum peste o jumฤƒtate de secol, când a apฤƒrut Sidney Poitier, publicul s-a gândit cฤƒ mai bine nu se poate. Morgan Freeman a demonstrat contrariul. Extrem de impresionantฤƒ este scena în care Nelson Mandela merge sฤƒ-si sustinฤƒ cauza în fata Natiunilor Unite, acel loc care a fascinat multi cineasti de la Hitchcock cu „La Nord în Nord-Vest” cu Cary Grant la „Sarada” lui Staley Donen cu Audrey Hepburn si pânฤƒ în zilele noastre, la „Interpreta” lui Sydney Pollack cu Nicole Kidman.
Scenariul lui Anthony Peckham a pornit de la cartea lui John Carlin „Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game That Changed a Nation”. Fascinantฤƒ era inclusiv componenta echipei de rugby în care toti erau albi, mai putin un unic jucฤƒtor de culoare, pe care, la final, toatฤƒ lumea îl va adula, de unde majoritarii urau acest sport care pฤƒrea doar pentru privilegiati. Inteligenta colosalฤƒ a sefului statului a constat si în faptul cฤƒ i-a obligat pe sportivi sฤƒ-i învete pe copiii natiunii tainele acestui complicat joc, din care, cu aceastฤƒ ocazie, am mai învฤƒtat si noi, profanii, câteva reguli esentiale.
Regretul rฤƒmâne faptul cฤƒ povestea se încheie în 1995 si parcฤƒ ai vrea sฤƒ stii si ce se întâmplฤƒ dupฤƒ. Poate cฤƒ succesul, sperฤƒm inclusiv de casฤƒ, al lui „Invictus” sฤƒ-l determine pe octogenarul (precum Sergiu Nicolaescu al nostru) Clint Eastwood sฤƒ ducฤƒ scenariul mai departe.

NEÎNFRÂNT
Durata: 2h 12 min.
INVICTUS. Biografic, SUA, 2009. Regia: Clint Eastwood. Cu: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern, Julian Lewis Jones, Adjoa Andoh.
Bucuresti (Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema, Starplex, Cityplex, Patria, Cinema City Cotroceni), Cluj (Cinema City, Odeon), Iasi (Cinema City).

Cele mai citite

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ