12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInternaționalSpania: Agenţi ai Gărzii Civile, judecaţi după moartea unor migranţi

Spania: Agenţi ai Gărzii Civile, judecaţi după moartea unor migranţi

Dosarul, impulsionat de mai multe ONG-uri, a fost clasat de două ori şi redeschis de fiecare dată. Faptele s-au petrecut pe 6 februarie 2014, când sute de migranţi s-au aruncat în apă pentru a încerca să ajungă din Maroc în enclava spaniolă Ceuta, iar 15 dintre ei s-au înecat.

Agenţii spanioli anchetaţi acum au tras asupra lor cu gloanţe de cauciuc pentru a descuraja pătrunderea migranţilor şi ”a apăra frontierele spaniole”. Prin urmare, ei sunt acuzaţi pentru omor prin imprudenţă cu circumstanţe agravante şi refuzul de a acorda ajutor la frontieră.

”Pe mare erau persoane migrante cărora li se putea întâmpla ceva rău, inclusiv să-şi piardă viaţa, şi care trebuiau să fie ajutate de agenţii investigaţi, care ar fi putut să intervină în ajutorul lor şi s-au abţinut să o facă fără vreun motiv care să justifice omisiunea lor”, argumentează procurorul de caz. ”Frontierele trebuie protejate, dar nu lăsând neprotejate persoanele” şi nu prin ”practici incompatibile cu drepturile omului”, mai spune el.

Însă în rechizitoriu se aminteşte că imigraţia ilegală condusă de grupări infracţionale nu de puţine ori pune în pericol viaţa şi integritatea fizică a migranţilor şi au existat de asemenea episoade de ”asalturi violente şi infracţiuni la frontiere”. La rândul său, judecătorul a menţionat că indiciile din dosar ”nu prezumă culpabilitatea agenţilor”, asupra căreia va trebui să se pronunţe instanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă