20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalSokurov, câştigător la Veneţia

Sokurov, câştigător la Veneţia

Aleksandr Sokurov a concurat în competiţia oficială a Mostrei cu regizori de marcă precum Roman Polanski şi David Cronenberg.

„Faust” încheie un ciclu al regizorului rus ce tratează nebunia şi puterea început în 1999 cu „Moloch”, un portret al lui Adolf Hitler. Sokurov este cunoscut ca fiind autorul unicului lungmetraj filmat într-un singur cadru, capodopera „Arca rusească” care spune, în stilul poetic ce l-a consacrat pe autor, întreaga istorie a Rusiei printr-o trecere dintr-o încăpere-n alta a Ermitajului.

Sokurov e faimos şi pentru documentarele şi interviurile sale cu personalităţi, cum este de exemplu fascinanta sa discuţie cu disidentul rus Alexandr Soljeniţin.

Trofeul Leul de Argint pentru regie i-a revenit lui Shangjun Cai pentru „People Mountain People Sea”, coproducţie China- Hong Kong, în timp ce premiul special al juriului a fost câştigat de filmul italian „Terraferma”, de Emanuele Crialese.

Actorul britanic Michael Fassbender a câştigat Copa Volpi pentru cel mai bun actor, pentru prestaţia din filmul „Shame”, de Steve McQueen, în timp ce corespondentul feminin al trofeului i-a revenit actriţei Deanie Yip, din „A Simple Life” de Ann Hui (China-Hong Kong).

Juriul competiţiei oficiale a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, încheiată sâmbătă, a fost prezidat de Darren Aronofsky.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă