24 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăInternaționalSiria: Luptătorii rebeli încep să părăsească Ghouta

Siria: Luptătorii rebeli încep să părăsească Ghouta

Gruparea rebelă Jaich al-Islami a publicat vineri un comunicat, citat de AFP, care anunţa că primul grup de jihadişti urmează să se îndrepte spre provincia Idlib din nord-estul Siriei, singura complet în afara controlului regimului de la Damasc. Este vorba de luptători din Hayat Tahrir al-Sham, dominată de fosta ramură siriană a organizaţiei islamiste Al-Qaida.

Televiziunea siriană de stat, preluată de Reuters a difuzat tot vineri o ştire similară, ilustrată cu imagini cu persoane urcând într-un autobuz. Reporterul a afirmat că sunt luptători din Ghouta, care trec prin punctul de control al-Wafideen în teritoriul controlat de forţele guvernamentale.

Rusia, susţinătoare a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a anunţat marţi că asigură liberă trecere rebelilor care vor să părăsească Ghouta şi că aceştia îşi pot lua cu ei familiile şi armamentul personal. Forţele guvernamentale siriene au început recent o ofensivă terestră precedată şi susţinută de bombardamente soldate cu sute de morţi în enclava rebelă.

AFP a informat că potrivit estimărilor Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra), miercuri fusese recucerită deja o jumătate din teritoriul controlat de opoziţie în imediata vecinătate a Damascului, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă