1.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăInternaționalȘEFUL FINANCIAL TIMES ANALIZĂ summit Biden-Putin/Bandele înlocuiesc regulile în noua ordine globală

ȘEFUL FINANCIAL TIMES ANALIZĂ summit Biden-Putin/Bandele înlocuiesc regulile în noua ordine globală

Epoca internaționalismului liberal a făcut loc revenirii unei mari rivalități de putere. Faptele interdependenței globale sunt aceleași – martor stă disprețul pentru frontierele de stat arătat de Covid-19 și schimbările climatice. Dar redistribuirea puterii globale a schimbat vremea geopolitică. Impotența națională se dovedește o frână slabă la nașterea naționalismului.
 
Deocamdată, lumea se află într-un pământ curios al omului – încă atașat de instituții multilaterale familiare, dar cu marile puteri care se pregătesc pentru o luptă despre contururile noului peisaj. Puterile nu atât de mari se vor confrunta cu o presiune crescândă pentru a alege părțile. Vor fi cu SUA sau cu China? Istoricii vor înregistra în treacăt că a fost un moment cu adevărat ciudat pentru ca o putere de mijloc, precum Marea Britanie, să dea singură lovitura părăsind UE.
 
În esență, o China îndrăzneață, în creștere și o Rusie cu resentimente, în cădere, nu sunt dispuse să accepte într-o ordine pe care o consideră ca fiind calculată pentru a perpetua hegemonia occidentală. Xi Jinping vrea să readucă China în centrul scenei globale. Rusia lui Vladimir Putin vrea să recupereze o sferă de influență în spațiul fost sovietic.
 
Efectul general este de a substitui bandele rivale cu reguli multilaterale. Unele națiuni vor sta pe gard; altele vor încerca să mențină o relație economică privilegiată cu China, în timp ce se ascund încă în spatele scutului de securitate al Washingtonului. Mulți și-au făcut deja alegerea.
 
Moda în zilele noastre este să spunem că autocrații au un început. Și este adevărat că absența opoziției interne înseamnă că Xi din China și Putin din Rusia pot acționa cu relativă impunitate. Când vine vorba de bande, totuși, avantajul este în vest.
 
Joe Biden există de ceva vreme. El prețuiește vechea ordine. Din motive întemeiate. Perioada dintre 1945 și 2000 a văzut o aliniere aproape perfectă între interesele naționale egoiste ale Americii și conducerea sa internațională. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca China să adere la Organizația Mondială a Comerțului, SUA să intre în război în Orientul Mijlociu și sistemul financiar global să se prăbușească asupra arhitecților săi occidentali.
 
Aparițiile lui Biden pe parcursul unei săptămâni de summituri internaționale, inclusiv unul la unu cu Putin la Geneva, aveau un singur scop: să adune vechea bandă pentru confruntarea cu China. Rusia este o mare pacoste. China reprezintă amenințarea sistemică. Aici prietenii Americii sunt cel mai important atu al său.
 
Stresul și tensiunile din alianța transatlantică nu vor dispărea. Francezii vor fi întotdeauna suspiciuni cu privire la intențiile americane. Angela Merkel refuză să-și lase angajamentul față de regulile democratice liberale să împiedice interesele economice ale Germaniei. Iar europenii au propria bandă. Este posibil ca UE să nu aibă o prezență geostrategică, dar se află acolo sus cu SUA și China în stabilirea normelor economice globale.
 
Cu toate acestea, urmărirea agresivă a lui Xi asupra intereselor Chinei a ușurat sarcina lui Biden. Semnificația acordului pentru a pune capăt disputei UE-SUA privind subvențiile pentru Boeing și Airbus stă în recunoașterea că amenințarea reală pentru ambele companii va veni în curând din China.
 
Emmanuel Macron este la fel de gaullist ca orice președinte francez. De asemenea, el este la fel de asiduu ca orice lider european în a se asigura că camerele de televiziune captează intimitatea cu președintele SUA. Merkel se află în ultima tură. Când președintele o întâmpină la Casa Albă luna viitoare, va fi în speranța că succesorul ei va potrivi retorica cu acțiunea.
 
Pe scurt, europenii încep să facă față realităților strategice incomode. Nu destul de rapid pentru unii din Washington, dar suficient pentru ca Biden să afirme că a fost o săptămână bine petrecută.
 
Națiunea ciudată de aici este Marea Britanie. Ca gazdă a summitului G7 din Golful Carbis, Boris Johnson ar fi putut spera să pună Marea Britanie post-Brexit în centrul evenimentelor. În schimb, încercarea sa de a renunța la acordul comercial din Irlanda de Nord pe care a convenit-o cu UE l-a lăsat izolat printre colegii săi.
 
Iritarea lui Macron cu perfidul Albion [un om care nu își păstrează credința, în timp ce Albion este un nume străvechi și acum poetic pentru Marea Britanie] a  făcut titlul principal, dar Biden nu a dat ”niciun pumn” în discuțiile sale cu Johnson. Poate doar a subliniat că nu poți să te prezinți ca un campion al ordinii bazate pe reguli în timp ce rupi un tratat pe care tocmai l-ai semnat cu aliații tăi. Johnson, așa cum vă vor spune diplomații europeni și americani, nu este de încredere. Cu excepția cazului în care lăudata sa „Britanie globală”, va semăna mult mai mult cu Marea Britanie.
 
DIRECTOR AL COMITETULUI DE REDACȚIE ȘI COMENTATOR POLITIC ȘEF Financial Times

Philip Stephens este editor asociat al Financial Times și director al redacției. În calitate de principal comentator politic, el scrie despre afacerile globale și britanice.
 
S-a alăturat publicației Financial Times în 1983 după ce a lucrat ca corespondent pentru Reuters la Bruxelles și a fost editor de economie al FT, editor politic și editor al ediției din Marea Britanie. A fost educat la Wimbledon College și la Oxford.
 
A câștigat Premiul David Watt pentru jurnalism politic remarcabil; Jurnalist politic al anului de către Asociația de Studii Politice din Regatul Unit; și jurnalist politic al anului la British Press Awards.

Cele mai citite

România rămâne lider în Uniunea Europeană în privința inflației, cu o creștere de 5,5% în decembrie

România a înregistrat pentru a zecea lună consecutiv cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu o creștere anuală a prețurilor de 5,5%, conform...

Ryanair reduce zborurile din Spania: Decizie influențată de taxele de aeroport exagerate

Ryanair, compania aeriană irlandeză low-cost, a anunțat că va reduce zborurile pe șapte aeroporturi regionale din Spania în această vară. Motivul invocat de companie...

România rămâne lider în Uniunea Europeană în privința inflației, cu o creștere de 5,5% în decembrie

România a înregistrat pentru a zecea lună consecutiv cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu o creștere anuală a prețurilor de 5,5%, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă