10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalScience Fiction Festival, la Râșnov. Evenimentul începe astăzi

Science Fiction Festival, la Râșnov. Evenimentul începe astăzi

De mai mulți ani, Râșnovul găzduiește pe perioada verii mai multe manifestări culturale, crescând și luând amploare pe măsură ce cochetul oraș dintre munți a evoluat și a căpătat atractivitate turistică din ce în ce mai mare. SFF Râșnov 2017 se va desfășura între 20 și 23 iulie.

Anul 2012 mi-a oferit plăcuta ocazie de a participa la Mystery&Thriller Festival, organizat de scriitorul și editorul Bogdan Hrib. Râșnovul era în prima fază a dezvoltării dinamice, ale cărei efecte sunt foarte vizibile astăzi, cu o deschidere deosebită spre evenimente culturale, spre turism cultural, spre renovare arhitecturală și inițiativă. Am pus o întrebare, având proaspăt în minte un proiect de eveniment Science Fiction conceput cu un an înainte. Ideea a fost acceptată de actualii parteneri locali și, un an mai târziu, am reușit să desfășurăm prima ediție a Festivalului Science Fiction de la Râșnov.

Se pare că ideea a prins, fiind expusă la momentul potrivit, împreună cu un program adecvat, și am avut parte de colaboratori entuziaști. De unde titulatura de festival, și nu „convenție“ sau altceva? În primul rând, „convenție“ semnifică cu totul altceva decât „convent“ – termenul care ar trebui folosit echivalent întrunirilor de amploare din Vest.

Iar în 2010-2012 nu prea se prezentau multe evenimente ca fiind „festivaluri“. Se simțea nevoia unei vacanțe în munți, alături de un grup de pasionați de Science Fiction, scriitori, editori, fani sau, pur și -simplu, turiști interesați. Fără reguli stricte, fără program strict, cu -literatură, bandă desenată și film. Mărturisesc, la un moment dat eram pe punctul de a abandona, dar cu ajutorul prietenilor am reușit s-o scoatem la capăt onorabil.

 

Cine sunt invitații

 

La fiecare ediție am reușit să aducem printre noi cel puțin un invitat cu realizări deosebite, o persoană care să ne ajute în promovarea literaturii Science Fiction. Am fi dorit să-l avem în mijlocul nostru pe Dan Pavelescu, binecunoscutul traducător de SF, dar programul domniei sale nu s-a sincronizat în ultimii doi-trei ani. Alexandru Mironov ne-a onorat la prima ediție. Anul acesta, avem plăcerea să-i avem alături de noi pe dr. Dan D. Farcaș, scriitor și ozenolog, pe Marian Coman, scriitor și jurnalist, și pe A.M. Baros, scriitor, președinte al Filialei Proză București a Uniunii Scriitorilor din România.  A fost un proces îndelungat de propuneri, negocieri și le mulțumim că ne onorează cu prezența.

Alături de invitați, ne face plăcere să anunțăm prezența altor personalități din Science Fiction-ul românesc. Unul dintre cei mai cunoscuți și populari scriitori – Dănuț Ungureanu – revine și ne răsfață cu prezența sa, confirmând meritele festivalului. Sperăm, de asemenea, să-i avem alături pe Voicu Bugariu, Rodica Bretin și colegii lor din Brașov, pe caricaturistul și graficianul Viorel Pîrligras, împreună cu realizatorul de radio și scriitorul Mircea Liviu Goga. Cu siguranță ne va surprinde plăcut prezența scriitorului Călin Sămărghițan și a unuia dintre personajele sale, venind dinspre Sibiu, iar de la Focșani ne va vizita tânărul autor debutant Florin Purluca. Editorul și scriitorul Bogdan Hrib va fi prezent, la rândul său, la festival.

 

Programul festivalului

 

În pauzele dintre proiecțiile cinematografice Science -Fiction se vor desfășura lucrările festivalului, conferințe și prezentări de carte. Atracția principală este conferința domnului Dan Farcaș despre aparițiile aerospațiale de deasupra României, subiect al ultimei sale cărți, publicată în 2016 la Londra.

De urmărit sunt prezentarea făcută de Dănuț Ungureanu cărții sale recente, „Autor de unul singur“, și filmul despre cucerirea Lunii, realizat de o echipă de film din Sibiu, condusă de realizatorul și scenaristul Octavian Repede.

Premiile ediției de anul acesta, care vor încheia evenimentul, evidențiază merite deosebite ale creatorilor Science Fiction -români. Detalii despre programul manifestării puteți găsi în revista literară -www.fictiuni.ro.  

Cele mai citite

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...
Ultima oră
Pe aceeași temă