7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalSchimbare de premier la Tel-Aviv. Cine va forma noul guvern

Schimbare de premier la Tel-Aviv. Cine va forma noul guvern

“Este clar că parlamentarul Yair Lapid are o şansă de a forma un guvern care să obţină încrederea Knessetului, chiar dacă sunt multe dificultăţi”, a declarat preşedintele Reuven Rivlin, conform site-ului Ynetnews.com.

Conform calculelor politice, Yair Lapid, liderul formaţiunii liberale Yesh Atid, ar avea susţinerea a 56 de membri ai Knessetului din totalul de 120.

Yair Lapid şi Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), au purtat negocieri pentru formarea unei coaliţii guvernamentale şi a unui guvern pe care ar urma să îl conducă prin rotaţie.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, l-a înştiinţat în mod formal, marţi seară, pe preşedintele Reuven Rivlin că nu a reuşit formarea unei coaliţii guvernamentale majoritare. Benjamin Netanyahu susţine că Naftali Bennett, liderul alianţei Yamina (dreapta), este responsabil pentru eşec. “Din cauza refuzului lui Bennett de a promite că va forma un guvern doar cu partide de dreapta, ceea ce ar fi condus la crearea unei alianţe, premierul a returnat mandatul preşedintelui”, a comunicat Biroul lui Benjamin Netanyahu.

În schimb, Naftali Bennett afirmă că a încercat să formeze o coaliţie cu Benjamin Netanyahu, dar acesta ar fi refuzat. “Există două opţiuni: un nou scrutin sau formarea unui guvern de urgenţă cu susţinere largă, pentru a ne putea urni din impas”, a afirmat miercuri Naftali Bennett.

Nu este clar dacă Yair Lapid va putea obţine majoritatea necesară în Knesset.

Benjamin Netanyahu rămâne premierul Guvernului de tranziţie. Dacă partidele nu vor reuşi formarea unei coaliţii guvernamentale, Israelul ar putea organiza din nou alegeri anticipate.

Benjamin Netanyahu a generat controverse politice în Israel, în contextul în care este judecat pentru presupuse acte de corupţie. Partidul condus de Benjamin Netanyahu, Likud (dreapta), s-a clasat pe primul loc în cel mai recent scrutin legislativ din Israel, însă fără a avea majoritate parlamentară.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă