Grupul BRICS pare a fi în ofensivă contra Occidentului și caută să-și facă noi membri, atât între țările care sunt, prin tradiție, împotriva Vestului, cât și în rândurile celor care încercau să stea în echilibru între Est și Vest.
În perioada 22 – 24 august 2023, în Republica Sud-Africană se desfășoară o nouă reuniune a grupului BRICS. La această reuniune, BRICS a lansat invitații de aderare pentru șase țări. Este vorba de Arabia Saudită, Iran, Etiopia, Egipt, Argentina și Emiratele Arabe Unite.
Dintre aceste țări, Iranul este cunoscut prin atitudinea lui anti – americană și prin bunele relații cu Rusia, căreia de altfel îi și livrează armament. La polul opus ar fi Arabia Saudită, care era, cândva, un partener apropiat al SUA.
Cele șase țări menționate ar putea deveni membri BRICS la data de 1 ianuarie 2024. În prezent, BRICS are cinci membri: Brazilia, Rusia, India, China și Republica Sud-Africană.
Există și țări care și-au exprimat interesul să devină membri BRICS dar încă n-au primit invitație de aderare. Una dintre aceste țări este Belarus.
Grupul BRICS, denumit inițial BRIC (de la inițialele celor patru membri fondatori) a avut prima reuniune oficială în anul 2009. Apoi, în anul 2010, în grup a venit și Republica Sud-Africană, care este cel de-al cincilea membru.
Cei doi poli de putere din BRICS sunt Rusia și China. Este de menționat că, în ciuda apartenenței la BRICS, între aceste două țări par să existe și divergențe. Chiar cu prilejul Summit-ului de la Johannesburg, din aceste zile, s-au înregistrat două evenimente ciudate, ambele legate de președintele Chinei, Xi Jinping. Unul dintre evenimente este acela că liderul Chinei comuniste a renunțat să mai țină un discurs. Celălalt eveniment ciudat este acela că un membru al delegației Chinei, care ar fi putut fi chiar agentul de pază al lui XI, a fost oprit de forțele de ordine să-l urmeze pe Xi în sala de conferințe. Președintele Chinei a observat această situație însă nu a reacționat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!