8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalŞapte filme în cursa pentru trofeul "BucharEst IFF"

Şapte filme în cursa pentru trofeul “BucharEst IFF”

Şapte filme vor concura anul acesta pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută în România, iar 90% dintre ele reprezintă debuturi în lung-metraj. Din  selecţie nu lipsesc câteva dintre cele mai titrate titluri ale anului cinematografic 2010: „Winter’s Bone”, „Exit through the Gift Shop” sau „Animal Kingdom”. 
 
 „Abel” – debutul în regie al actorului mexican Diego Luna (devenit celebru cu rolul din filmul lui Alfonso Cuaron, „Y tu mama tambien”) este povestea unui băieţel foarte special care, estompând graniţa dintre realitate şi fantezie, preia, în absenţa tatălui sau, responsabilităţile de cap al familiei.
 
 „Animal Kingdom” – primul film al australianului David Michod (de asemenea autor al scenariului) analizează lupta surdă dintre un clan matriarhal de infractori şi poliţia din Melbourne; filmul a primit Marele Premiu al Juriului la Sundance 2010, iar Jacki Weaver, în rolul şefei clanului de mai sus, a fost nominalizată la Oscar şi Globul de Aur pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar.
 
 „Beyond” – debutul în regie al celebrei actriţe Pernilla August este o dramă de familie emoţionantă ale cărei capete de afiş sunt doi dintre cei mai iubiţi actori suedezi ai momentului: Noomi Rapace (alias Lisbeth Salander, eroina trilogiei „Millenium”)  şi soţul ei, Ola Rapace; filmul a câştigat premiul secţiunii Settimana de la Critica a Festivalului Internaţional de la Veneţia 2010.
 
 „Exit through the Gift Shop” – debutul în regie al legendarului artist grafician stradal Banksy expune fără mănuşi, dar cu extrem de mult umor şi ironie, viaţa din spatele marilor lansări şi expoziţii de artă dovedind, încă o dată, că talentul şi celebritatea nu au nimic în comun; opusul lui Banksy a fost nominalizat la premiul Oscar 2010 pentru Cel mai bun documentar.
 
 „Four Lions” – primul film de cinema al britanicului Chris Morris (devenit actor cult în urma rolurilor din serialele „The Brass Eye” şi „The IT Crowd” ) oferă o perspectivă cu totul nouă asupra unui subiect fierbinte – ideologia terorismului musulman, prezentată din interior şi în notă comic/absurdă; lansată la Sundance în 2010, această satiră ultra-deranjantă a primit premiul BAFTA 2011 pentru Cel mai bun debut.
 
 „Meek’s Cutoff” – regizat de o cunoştinţă mai veche a Bucureşti IFF, Kelly Reichardt, este un percutant eseu despre rasism şi intoleranţă, fixat într-o epocă în care aceste noţiuni nici măcar nu existau că atare – America secolului al XIX-lea.

„Winter’s Bone” – cel de-al doilea lung-metraj al Debrei Granik (primul ei film, „Down to the Bone”, a primit premiul FIPRESCI la Veneţia 2004) a fost caracterizat de Andrei Creţulescu drept „un corespondent cinematografic al curentului alt. country pe un libret shakesperian”.
 Cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti are loc în perioadă 11-17 aprilie la Cinema Studio, NCRR si Sala Elvira Popescu. Lista completă a filmelor prezentate in afara competiţiei va fi făcută publică pe 4 aprilie.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă