30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalSalvini: Italia îşi va închide aeroporturile pentru zborurile neautorizate cu migranţi

Salvini: Italia îşi va închide aeroporturile pentru zborurile neautorizate cu migranţi

‘Dacă cineva, la Berlin sau Bruxelles, se gândeşte să arunce zeci de migranţi în Italia prin zboruri charter neautorizate, ar trebui să ştie că niciun aeroport nu este şi nu va fi disponibil’, a declarat Salvini.

‘Vom închide aeroporturile aşa cum am închis deja porturile’, a adăugat el.

Cele două state lucrează la un acord în baza căruia Germania va returna în Italia migranţi care au depus deja cerere de azil în această ţară, dar documentul nu a fost încă semnat.

Cotidianul italian La Repubblica a relatat sâmbătă că agenţia germană pentru refugiaţi a trimis ‘zeci de scrisori’ unor migranţi, informându-i despre un transfer în Italia, posibil prin curse aeriene charter.

Primul din aceste transferuri este planificat pe 9 octombrie, a scris publicaţia de la Roma.

La rândul lor, angajaţi ai aeroportului din Munchen au declarat pentru dpa că autorităţile bavareze plănuiesc, în zilele următoare, o deportare masivă de migranţi care au sosit la graniţa germană, dar au fost înregistraţi mai întâi în Italia.

Potrivit surselor, poliţia bavareză va însoţi un zbor charter cu migranţi spre Italia, stat care, potrivit Regulamentului Dublin, este responsabil cu procesarea cererilor lor de azil.

Ministerul de Interne al Bavariei a refuzat să confirme sau să infirme informaţia.

Ministrul federal de interne, bavarezul Horst Seehofer, a declarat luna trecută că s-a ajuns la un acord cu Italia şi că se aşteaptă ca acesta să fie semnat în scurt timp. Salvini a negat însă a doua zi, cerând mai multe concesii din partea Germaniei.

Seehofer le-a cerut cancelarului german Angela Merkel şi premierului italian Giuseppe Conte să intervină pentru a pune capăt acestui blocaj.

‘Acordul a fost negociat şi urmează acelaşi principiu ca şi cel cu Grecia’, a declarat Seehofer, pentru publicaţia Welt am Sonntag.

‘Returnăm refugiaţi în Italia, dar trebuie să preluăm acelaşi număr dintre cei salvaţi de pe mare’, a continuat el.

‘Însă acum Salvini spune brusc: Voi semna doar dacă Germania sprijină poziţia Italiei privind azilul în Uniunea Europeană. Şefii de guverne trebuie să acţioneze’ pentru a rezolva situaţia, a adăugat ministrul german.

Cele mai citite

România este al treilea mare producător de petrol din UE – Eurostat

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi...

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...

Dolarul crește, iar yenul atinge cel mai slab nivel din 1990 încoace

Dolarul a atins cel mai ridicat nivel de la începutul lunii noiembrie, în timp ce yenul a ajuns la cel mai scăzut nivel din...
Ultima oră
Pe aceeași temă