14.4 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalRusia nu iartă pe nimeni: cei trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi...

Rusia nu iartă pe nimeni: cei trei avocați ai lui Aleksei Navalnîi sunt judecați pentru „extremism”

Procesul celor trei avocaţi ai celebrului opozant rus Aleksei Navalnîi, decedat în februarie în închisoare, a început joi în regiunea Vladimir, pentru acuzaţii de „extremism” pasibile de pedepse de până la şase ani de închisoare, potrivit thedailystar.net.

Aleksei Lipţer, Igor Sergunin şi Vadim Kobzev au fost arestaţi în octombrie 2023, apoi plasaţi pe lista „extremiştilor”. Arestul lor preventiv a fost de atunci prelungit de mai multe ori.

Ei sunt acuzaţi că i-au transmis lui Aleksei Navalnîi, încarcerat în Rusia din ianuarie 2021 până la moartea sa pe 16 februarie în circumstanţe neclare, informaţii care îi permiteau să „planifice, pregătească (…) şi comită infracţiuni extremiste” din celula sa, potrivit anchetatorilor.

Procesul se derulează la un tribunal din Petuşki, în regiunea Vladimir, la est de Moscova, unde opozantul fusese un timp încarcerat.

„Audierea este declarată deschisă”, a anunţat judecătoarea Iulia Şilova, în jurul orei locale 11:00 (08:00 GMT).

Unul din avocați a pledat vinovat, ceilalți doi nu

Igor Sergunin, 46 de ani, ar fi pledat vinovat în timpul procedurii, potrivit media ruse independente Mediazona. Aleksei Lipţer şi Vadim Kobzev, de 37 şi respectiv 41 de ani, nu au pledat astfel.

De la declanşarea invaziei ruse împotriva Ucrainei, în februarie 2022, represiunea loveşte toate vocile disidente în Rusia, notează AFP.

Avocaţii militanţilor din opoziţie erau altădată rar plasaţi în detenţie, chiar dacă erau supuşi unei supravegheri şi unor ameninţări în creştere. În ultimii doi ani, mai mulţi dintre ei au părăsit ţara pentru a evita să fie încarceraţi.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la Moscova în ianuarie 2021 la întoarcerea sa din Germania, unde a stat internat la spital după ce fusese victima unei otrăviri pe care el o imputa Kremlinului.

Ulterior, el a fost condamnat la pedepse aspre, dintre care una la 19 ani de închisoare, în august 2023, pentru „extremism”.

Cei trei avocați îl ajutau pe Navalnîi să comunice din închisoare

Blogger carismatic, cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Navalnîi comunica doar din închisoare prin mesaje transmise avocaţilor săi, în care denunţa inclusiv ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi îi îndemna pe ruşi la rezistenţă.

Organizaţia sa, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) este de asemenea clasată drept „extremistă” în Rusia, din 2021.

Circumstanţele morţii lui Navalnîi într-o colonie penitenciară din Arctica rămân neclare.

Mulţi dintre foştii săi colaboratori, refugiaţi în străinătate, lucrează acum cu văduva sa, Iulia Navalnaia, care a jurat să preia torţa de la soţul său.

Aleksei Navalnîi a murit în pușcărie

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit astăzi în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

”La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (…) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite”, a indicat Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.

Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi. „Au fost efectuate toate procedurile de reanimare necesare, dar nu au dat rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat decesul pacientului. Cauzele morţii urmează să fie stabilite”, precizează acelaşi serviciu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă