6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia dă înapoi cadavrele luptătorilor ucraineni de la uzina Azovstal

Rusia dă înapoi cadavrele luptătorilor ucraineni de la uzina Azovstal

Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la oțelăria Azovstal, uzina din orașul Mariupol care a devenit un simbol al rezistenței împotriva invaziei Moscovei, relatează Associated Press.

Zeci de cadavre recuperate dintre ruinele oțelăriei bombardate, acum ocupată de ruși, au fost transferate în capitala Ucrainei, Kiev, unde se efectuează teste ADN pentru identificarea rămășițelor, a declarat Maksym Zhorin, comandant militar și fost lider al Regimentului Azov.

Regimentul Azov a fost printre unitățile ucrainene care au apărat fabrica timp de aproape trei luni înainte de a se preda.

Nu este clar câte cadavre ar mai fi sub dărâmăturile fabricii, care a fost lovită necruțător de forțele ruse din aer și de pe mare.

Apărarea tenace a luptătorilor oțelăriei a frustrat Kremlinul care a vrut capturarea rapidă a Mariupolului.

Ultimii combatanți de la Azovstal, peste 2.400 de luptători în total, s-au predat în cele din urmă la fabrica în luna mai. Soarta supraviețuitorilor, care acum e în mâinile Rusiei, este învăluită în incertitudine, precizează hotnews.ro.

Rusia predă cadavrele luptătorilor de la Azovstal, dar camioane de cadavre de la acea uzină așteaptă identificarea

Recuperarea rămășițelor luptătorilor din ruinele Azovstal nu a fost anunțată de guvernul ucrainean. Dar rudele soldaților uciși la fabrică au discutat despre predarea rămășițelor cu The Associated Press.

Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate al guvernului ucrainean a anunțat sâmbătă primul schimb confirmat oficial de rămășițe ale soldaților de la începutul războiului. Se spune că cele două părți au făcut un schimb total 320 de cadavre, fiecare primind înapoi 160 de cadavre.

Schimbul a avut loc joi în prima linie din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei. Părți din acea regiune sunt sub control rusesc.

Regimentul Avoz este o unitate a Gărzii Naționale a Ucrainei care a apărut dintr-un grup numit Batalionul Azov, format în 2014 ca una dintre numeroasele brigăzi de voluntari care au apărut pentru a lupta împotriva separatiștilor susținuți de Rusia în estul Ucrainei. Batalionul Azov a atras primii luptători din cercurile de extremă dreaptă.

Zhorin, fostul lider al Regimentului Azov, care este unul dintre comandanții unei unități militare din Kiev, a confirmat că rămășițele recuperate de la Azovstal se numără printre cele care au făcut obiectul schimbului.

Fratele unui luptător Azov dispărut și despre care se crede că a murit în oțelărie a declarat pentru AP că cel puțin două camioane cu cadavre de la Azovstal au transferat rămășițe la un spital militar din Kiev pentru identificare.

Viacheslav Drofa a spus că rămășițele fratelui său mai mare, Dmitri Lisen, nu par să fie printre cele recuperate până acum.

Cadavre au fost recuperate săptămâna trecută de la uzină, iar unele erau grav arse, a spus el.

Mama unui soldat ucis într-un atac aerian rusesc asupra fabricii a spus că regimentul Azov a telefonat-o și a spus că trupul fiului ei ar putea fi printre cele care au fost transferate la Kiev.

Mama nu a dorit ca ea sau fiul ei să fie identificați după nume, spunând că se teme că discuția ar putea perturba procesul de recuperare al cadavrului.

Ea s-a referit în lacrimi la fiul ei ca la un erou și a spus că vrea să poată să-î îngroape rămășițele.

„Aștept doar cadavrul fiului meu”, a spus ea. „Este important pentru mine să-l îngrop pe pământul nostru ucrainean.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele României a promulgat legea pentru achiziția a 32 de avioane F-35, în valoare de 6,5 miliarde de dolari

Președintele României a semnat legea privind achiziția a 32 de avioane F-35, un contract evaluat la 6,5 miliarde de dolari, la care se adaugă...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei avertizează asupra riscului de revenire a inflației globale ridicate

Guvernatorul Băncii Centrale a Indiei (RBI), Shaktikanta Das, a atras atenția asupra riscurilor economice persistente, în ciuda succesului politicilor monetare globale de a evita...
Ultima oră
Pe aceeași temă