Rusia „încă face eforturi” să influențeze alegerile prezidențiale din SUA, susține o analiză publicată de Robert Lansing Institute la data de 8 februarie 2024.
Alegerile care ar face obiectul imixtiunii Rusiei sunt cele de la finalul anului 2024, în care Donald Trump va candida pentru cel de-al doilea mandat de președinte al SUA. Operațiunile de „influențare” dirijate din Rusia ar folosi unii lideri de opinie care activează în SUA.
Analiza realizată de Robert Lansing Institute include, în această campanie a Rusiei, și interviul pe care Vladimir Putin l-a acordat jurnalistului american Tucker Carlson.
„Vizita lui Carlson a fost pregătită de Kremlin, care a acoperit costurile șederii sale la Moscova. Serviciul Federal de Protecție (FSO) care asigură securitatea guvernului Rusiei i-a asigurat siguranța. Rușii lucrează cu Tucker ca și cum ar fi parte dintr-un proiect de recrutare. Credem că Carlson a fost cooptat să-l intervieveze pe Putin pentru a intensifica efortul de amestec în alegerile din SUA, cu scopul de a arăta alegătorilor americani viziunea Kremlinului asupra ordinii mondiale, unde Rusia ar fi o victimă a politicii Washington-ului”, susține articolul publicat de Robert Lansing Institute.
Drept dovadă suplimentară în ceea ce privește planurile Rusiei este amintit un mesaj pe care l-a postat pe internet Dmitry Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei. Medvedev ar fi susținut, chiar înainte ca jurnalistul Carlson să anunțe că îi va lua un interviu lui Putin, că Rusia trebuie să influențeze rezultatele alegerilor din alte țări. De altfel, chiar și până acum, Rusia „a înființat partide politice în Europa” și a manipulat cu ușurință deciziile UE, utilizând „politicieni marionetă și agenți de influență”.
„FBI nu a putut dovedi amestecul Rusiei în alegerile din 2016, dar adevărul este că Kremlinul a făcut asta”, susține Robert Lansing Institute. Alegerile din anul 2016 au fost cele în care Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă. Ulterior, despre Donald Trump s-a speculat că ar fi în relații foarte bune cu Vladimir Putin.
Însuși Trump a susținut, de altfel, că vorbește frecvent cu Putin. Trump a susținut inclusiv că, dacă va fi reales președinte al SUA, va opri războiul din Ucraina printr-o simplă convorbire telefonică pe care o va avea cu Putin.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!