11.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalRusia anunță că nu mai negociază cu Japonia despre Insulele Kurile, ci...

Rusia anunță că nu mai negociază cu Japonia despre Insulele Kurile, ci le păstrează

Rusia anunță că nu mai negociază cu Japonia despre Insulele Kurile, ci le păstrează, deci va menține ocupația asupra arhipelagului care datează de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial.

Anunțul privind refuzul Rusiei de a mai negocia cu Japonia a fost transmis, la 21 martie 2022, de Ministerul de Externe de la Moscova. Rusia a luat această decizie ca urmare a “caracterului neprietenos al restricțiilor impuse de Japonia asupra Rusiei, în legătură cu situația din Ucraina”, anunță presa rusă.

O zi mai târziu, la 22 martie, tot presa rusă a anunțat că un lider (cu nume rus) al locuitorilor din Kurile a salutat decizia regimului Putin de a anula orice negociere cu Japonia pe tema acestui arhipelag. Potrivit acestui lider local, populația din Kurile, “ca și întreaga populație a Rusiei”, susține politica guvernului de la Moscova. Declarația a fost făcută de Vadim Rokotov, prezentat drept “șef al Municipalității” din Kurile.

Insulele Kurile au rămas ocupate de Rusia după al doilea Război Mondial

Discuția despre Kurile se poartă în contextul negocierilor tratatului de pace Rusia – Japonia. Acum nouă ani, în anul 2013, liderii de la Moscova și Tokyo anunțau că vor relua negocierile despre Kurile. Aceste insule au aparținut Japoniei până la al doilea Război Mondial. Întrucât Japonia a fost țară învinsă, de la acel moment insulele sunt ocupate de Rusia.

Din punctul de vedere al Japoniei, aceste insule ar trebui să facă parte din prefectura Hokkaido. Hokkaido este una dintre cele patru insule principale ale arhipelagului nipon.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă