Guvernul Republicii Moldova a finalizat „planul de acțiuni pentru aderarea la UE”, după finalizarea cărora Republica Moldova consideră că va putea fi primită în Uniunea Europeană.
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care este și vicepremier, Nicu Popescu, a precizat că acest plan a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la data de 27 octombrie 2023. Planul conține 1200 de acțiuni concrete, în cadrul a 33 de capitole corespunzătoare legislației UE. Este vorba de acțiuni pe care Republica Moldova și-a eșalonat că le va îndeplini în perioada anilor 2024 – 2027.
Proiectul elaborat de Executivul de la Chișinău precizează că aceste acțiuni nu vor „transpune nemijlocit” legislația UE în legislația națională a Republicii Moldova dar vor „alinia” legislația internă a Republicii Moldova la acquis-ul UE.
La data de 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană ar urma să prezinte un raport asupra situației Republicii Moldova, în calitate de stat candidat la admiterea în UE. „Obiectivul nostru este ca în acest raport să obținem invitația de a demara negocierile de aderare”, a subliniat vicepremierul Nicu Popescu. În decembrie 2023, statele membre UE ar putea lua decizia de începere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
Republica Moldova a obținut, în anul 2022, statutul de candidat oficial la integrarea în UE. România este una dintre țările care insistă ca negocierile UE – Republica Moldova să înceapă înainte de finalul anului 2023.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!