Ca preambul, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a convocat ieri ședința Consiliului Consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru. În cadrul reuniunii, membrii Consiliului au examinat necesitatea introducerii unui set de acțiuni suplimentare în scopul eficientizării procesului de gestionare a situației pandemice.
Membrii Consiliului consultativ au examinat mai multe propuneri de acțiuni prioritare, care ar contribui la stoparea extinderii infecției în țară. Printre acestea – sporirea capacităților de testare, fortificarea capacităților medicinii primare, crearea unui Centru de criză care să coordoneze procesul de comunicare și informare. Instituția ar mai avea rolul de dezvoltare a parteneriatelor cu actorii importanți, în scopul sporirii capacităților de comunicare privind situația pandemică, monitorizarea celor care au contactat persoane infectate, dar și monitorizarea procesului de imunizare.
Totodată, specialiștii au accentuat necesitatea dotării cu echipmanent suplimentar și sisteme centralizate de oxigenare în secțiile de terapie intensivă, având în vedere suprasolicitarea acestora în ultima perioadă.
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a menționat că evoluția situației pandemice în Republica Moldova rămâne a fi alarmantă și, în prezent, este extrem de necesară consolidarea eforturilor tuturor factorilor de decizie, inclusiv ale Parlamentului, pentru a fortifica sistemul de sănătate publică național și stoparea răspândirii virusului Sars-Cov-2, poziție care a culminat azi cu solicitarea reinstituirii stării de urgență, adresată Parlamentului.
În mod evident, problema declarării stării de urgenţă poate zădărnici intenţia Maiei Sandu de a declanşa alegeri parlamentare anticipate.
Posibilitatea declarării stării de urgenţă fusese evocată marţi de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a declarat că majoritatea parlamentară formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului ‘Şor’ planifică să voteze pentru instituirea stării de urgenţă la şedinţa următoare a parlamentului pentru a zădărnici intenţia preşedintei Maia Sandu privind dizolvarea parlamentului, notează Agora.md, subliniind faptul că legislaţia nu permite dizolvarea legislativului în timpul stării de urgenţă.