-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalRebelii din Yemen, brațul armat al Iranului?

Rebelii din Yemen, brațul armat al Iranului?

O anchetă a fost deschisă și autoritățile au întărit securitatea în jurul celor două situri vizate,  Abqaiq și Khorais,  unde s-a  intervenit pentru stingerea incendiilor. Potrivit canalului tv Al Masirah, 12 drone au fost utilizate pentru această operațiune dublă executată la o mie de kilometri de Sanaa, capitala Yemenului, controlată de cinci ani de rebelii huthi. Conducerea Aramco a precizat că nu există nici o victimă. Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdelaziz ben Salman numit recent în fruntea acestui minister a declarat că atacurile au dus la „suspendarea provizorie a producției” la cele două ținte atinse, ceea ce reprezintă 50% din producția totală a Aramco. La Abqaiq, aflat la 60 km sud-vest de Dahran, principalul sediu al gigantului petrolier,  se află cea mai mare uzină de tratare a petrolului, iar Khurais este unul din principalele câmpuri petrolifere ale companiei saudite. Duminică, la deschidere, Bursa din Arabia  Saudită a pierdut 3% și sectorul energiei a căzut cu 4,7%. Riad, primul exportator mondial de petrol brut a construit cinci instalații subterane de stocare ce pot deține zeci de milioane de barili de diverse produse petroliere rafinate. Administrația americană s-a declarat gata să exploateze rezervele de urgență ale SUA dacă este necesar pentru a compensa orice perturbare a piețelor petrolului. În cursul unei convorbiri telefonice cu președintele american Donalt Trump, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Salman a afirmat că țara sa are „voința și capacitatea de a face față și să răspundă acestei agresiuni teroriste”. Este al treilea atac de acest gen în cinci luni contra infrastructurilor Aramco și SUA au condamnat ferm noul atac, iar Donald Trump a subliniat că „acțiunile violente contra zonelor civile și a infrastructurilor vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele și neîncrederea”. Secretarul de Stat american, Mike Pompeo a acuzat Iranul. „ Teheran se află în spatele atacurilor contra Arabiei Saudite, în timp ce (președintele Hassan) Rohani și (ministrul său de Externe, Mohamad Javad) Zarif pretind că se angajează în diplomație” și „în mijlocul acestor apeluri la o descaladare, Iranul vine și lansează un atac fără precedent contra aprovizionării energetice a planetei”.

Teheranul acuzat

Mai multe țări arabe din Golf, Egipt și Franța au condamnat atacul, iar emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths a precizat într-un comunicat că recenta escaladare militară este extrem de îngrijorătoare și a invitat toate părțile la reținere și să evite să pună în pericol procesul de negociere angajat de organizația mondială.

Potrivit experților, atacurile rebelilor yemeniți arată că dispun de arme sofisticate și constituie o amenințare serioasă pentru Arabia Saudită și în special pentru instalațiile sale petroliere. Această ultimă operațiune cu drone accentuează tensiunile cresacânde în regiunea Golfului, după atacurile și actele de sabotaj contra petrolierelor din lunile mai și iunie, imputate de SUA și aliatul lor saudit Iranului care a negat orice implicare. Rebelii huthi (facțiune yemenită susținută de Iran, marele rival regional al Riaduluu) au declanșat în 2014 o ofensivă care a declanșat războiul din Yemen, conflictul provocând cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă