20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalRăzboiul Hobbiţilor

Războiul Hobbiţilor

Guvernul neo-zeelandez a schimbat legea muncii pentru a deschide calea filmării celor două părţi ale peliculei „The Hobbit”, regizată de Peter Jackson în ţara lor. Deputaţii din opoziţie au protestat declarând  o „zi a ruşinii”.

Decizia guvernului de a grăbi modificarea legii muncii este o parte a înţelegerii cu studiourile Warner Bros cu scopul de a menţine proiectul regizorului Peter Jackson în Noua Zeelandă. Hotărârea a divizat opinia publică, reprezentanţi ai sindicatelor susţinând chiar că au fost ameninţaţi cu moartea după boicotul internaţional de scurtă durată privind condiţiile de muncă. „O corporaţie străină ajunsă în ţară poate comanda modificări sau poate cere eliminarea unor drepturi ale muncitorilor după cum doreşte”, avertiza şeful Consiliului Sindicatelor. Sindicatul actorilor a cerut negocierea unui salariu minim şi condiţii de muncă bine precizate, ceea ce a cam deranjat studiourile americane. Directorii de la Warner Bros. au ameninţat că vor lua în considerare mutarea producţiei în altă ţară, din cauza taxelor prea mari (erau vizate locaţii din Marea Britanie sau chiar Europa de Est). Măsura ar fi putut costa Noua Zeelandă şi ar fi dăunat reputaţiei industriei de film locale, în condiţiile în care bugetul filmului este estimat la 500 milioane dolari, dar se estimează un profit de 1,5 miliarde în folosul Noii Zeelande.

Opoziţia acuză: „Noua Zeelandă, client al unui studio de film american”

Negocierile au fost duse cu o delegaţie condusă de premierul neo-zeelandez şi s-a ajuns la un acord de menţinere a filmărilor care foţează guvernul să plătească zeci de milioane de dolari pentru acest privilegiu, notează Reuters. „Noi nu am fost pregătiţi să vedem mii de locuri de muncă dispărând şi munca grea a atâtor neo-zeelandezi care au construit de la zero industria de film să fie pusă în pericol”, a declarat ministrul Muncii în timpul dezbaterilor din Parlament.

Pentru votarea legii au fost trecute cu vederea comisiile legislative, care studiază legile înainte ca acestea să fie votate în plen, ceea ce i-a făcut pe parlamentarii neo-zeelandezi să se întrebe în ce fel şi cu câtă uşurinţă se va schimba legislaţia ţării la fiecare pretenţie a unei multinaţionale. „Acest guvern a redus Noua Zeelandă la statutul de client al unui studio de film american”, susţine laburistul Charles Chauvel. Opozanţii sunt de părere că guvernul a creat un precedent extrem de periculos.

În principal, modificarea legii clarifică faptul că muncitorii din industria de film sunt contractori independenţi, şi nu doar angajaţi, anunţă BBC online. Pe lângă modificare, Noua Zeelandă oferă un pachet întreg în care sunt incluse şi reduceri suplimentare de taxe pentru fiecare parte a seriei „Hobbit”, în afara obişnuitului procent de 15, şi va compensa parţial costurile de marketing pentru promovarea ţării ca producătoare de filme şi ca destinaţie turistică. Conform unor cifre obţinute de Deadline, scutirile de taxe obţinute din noua legislaţie se ridică la 57 milioane de dolari, aproximativ 10% din bugetul prevăzut pentru cele două filme.

Peter Jackson: „Suntem recunoscători guvernului”

Legea a fost adoptată cu 66 de voturi contra 50. Warner Bros a emis imediat o declaraţie de la Los Angeles prin care mulţumea premierului şi cabinetului său pentru cooperare. „Suntem recunoscători guvernului pentru introducerea legislaţiei care le va da o certitudine cu privire la statutul de angajat tuturor celor din industria filmului”, a declarat Jackson. Ecranizarea lui Peter Jackson după trilogia lui Tolkien, „Stăpânul Inelelor”, filmată în Noua Zeelandă, a strâns miliarde de dolari, fiind considerată o adevărată lovitură pentru dezvoltarea industriei cinematografice locale. Tot aici s-au turnat mai apoi filmele „King Kong” şi „Avatar”. Astfel că posibilitatea pierderii acestor avantaje a atras mii de oameni în stradă în semn de protest.

Turiştii pot experimenta viaţa de hobbit

Turiştii şi fanii seriei cinematografice inspirate de romanele lui Tolkien sunt deja anunţaţi pe site-ul Stuff.co din Noua Zeelandă că imediat după ce ultimul cadru va fi filmat pot veni pe platouri să experimenteze viaţa de hobbit. Studiourile vor rămâne în picioare pentru viitorii vizitatori. Locuitorii se anunţă încântaţi că turismul se poate baza pe noua producţie, ce se va turna în zona Matatmata. Astfel că se dau deja câteva indicii pentru cei care vor veni în Comitatul din Pământul de Mijloc: se vor vizita Party Tree sau The Green Dragon, precum şi podul Bywater, însă toate acestea, abia din anul 2013. 

Prima parte a filmului ar putea apărea în 2012

„The Hobbit” se bazează pe aventurile lui Bilbo Baggins (Martin Freeman), un hobbit care locuieşte în Pământul de Mijloc, un ţinut plin de vrăjitoare, elfi şi alte creaturi fantastice. Bilbo va porni străbătând aceste meleaguri în căutarea unei comori păzite de un dragon. Cartea scrisă de J.R.Tolkien şi publicată în 1937 este precursoarea trilogiei „Stăpânul Inelului”, a cărei acţiune se desfăşoară în acelaşi ţinut, Pământul de Mijloc. Până la urmă, Peter Jackson se poate apuca de treabă la începutul anului viitor, prima parte a filmului având şanse să apară în 2012, iar continuarea, care face legătura între „The Hobbit” şi trilogie, să fie lansată în 2013.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă