21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternațional„Războiul asimetric stil Putin“, cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie

„Războiul asimetric stil Putin“, cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie

Referindu-se la pericolul reprezentat de Rusia pentru ţara sa, generalul Carter, şeful armatei britanice, a avertizat că ostilităţile ar putea începe în mod imprevizibil.

La Royal United Services Institute, într-unul din discursurile cele mai războinice ale unui înalt responsabil militar britanic, Carter a catalogat  Rusia ca stat ostil, care urmărește  subminarea alianţei NATO, condusă de SUA.  Şi, pentru a-şi susţine ideile, Carter și-a însoțit discursul cu imagini cu armata rusească modernă, avioane, submarine şi tehnologii  militare.

Descriind Rusia ca prezentând provocări de securitate complexe, Marea Britanie şi Occidentul trebuie să tragă concluzia că mişcările acestui stat din ultimii ani au constituit o serie de etape intermediare ce anunță un război.

Practicile corupte ale Moscovei

„Riscul este că, dacă nu definim situația în mod clar, acţionând în consecinţă, asemenea unei boli contagioase cronice, ea se va insinua şi va limita capacitatea noastră de a acţiona şi vom pierde această competiţie”, a subliniat generalul Carter.

Deşi Marea Britanie retrage progresiv trupele sale din Germania, Carter a declarat că are în vedere conservarea unei baze avansate pentru ca trupele să poată reveni rapid dacă este necesar. Baza va avea tancuri, carburanți şi alte materiale pentru accelerarea unei eventuale  redesfăşurări.

Carter a atras atenția că un mare risc declanșator poate veni și dintr-o eroare, pe fondul unei tensiuni maxime, cum a demonstrat recenta alarmă falsă din Hawaii privind un atac aerian cu rachetă asupra insulei.

„Rusia ar putea declanşa ostilităţile mult mai curând decât s-a prevăzut. Foarte probabil, va utiliza acţiuni destabilizatoare pentru erodarea credibilităţii NATO şi pentru ameninţarea structurii care furnizează propria noastră apărare şi securitate. Nu va începe cu micuţii omuleţi verzi, totul va începe prin ceva la care nici nu ne aşteptăm. Nu trebuie să luăm ca model pentru viitor ceea ce am văzut până acum“, a continuat Carter.

„Omuleţii verzi“ sunt trupele regulate ruse deghizate în insurgenţi, utilizate în anexarea Crimeii în 2014. Tacticile în acest nou război ar putea implica exploatarea energiei, corupţia, practici comerciale corupte, atacuri cibernetice, asasinate, ştiri false, propaganda şi intimidarea militară. Panoplia războiului asimetric la care recurge liderul de la Kremlin.

Mesajul NATO

Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza că lumea se află în punctul cel mai periculos dintr-o generaţie şi a enumerat mai multe elemente de tensiune maximă.

Referindu-se la Rusia, el a declarat că mobilizarea defensivă a trupelor Alianţei reprezintă un mesaj adresat Moscovei, potrivit căruia un atac contra unui membru NATO ar fi un atac împotriva tuturor, şi s-a declarat încrezător în securitatea Europei de Est. Dar s-a declarat preocupat de eşecul iminent al Moscovei de a-şi respecta obligaţiile internaţionale privind observatorii şi survolurile aeriene pentru exerciţiile militare implicând peste 13.000 de soldaţi.

Or, în exerciţiul anual Zapad, numărul trupelor a fost  mult mai mare, Rusia
mobilizând peste 100.000 de militari. Și nu se știe încă dacă au fost retrași toți.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă