După semnalul lansat în urmă cu două săptămâni, la vremea la care, într-un seminar virtual cu ministrul canadian al apărării Harjit Sajjan şi secretarul de stat britanic pentru apărare, Ben Wallace, anunța imperativ că America și Europa „au nevoie mai mult decât oricând una de cealaltă” pentru a putea răspunde actualelor provocări, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a resuscitat tema iminenței unui conflict între blocul rus și cel nord-atlantic, vorbind la Digi 24 despre cum se pregătește Alianța să răspundă provocărilor pe care le reprezintă ”deriva represivă din interior” a Rusiei și ”agresivitatea accentuată în plan exterior” a Federaței.
”Este evident că în acest moment asistăm în Rusia – și spun asta cu preocupare și cu un sentiment de responsabilitate – asistăm la o derivă represivă în interior și o agresivitate accentuată în plan exterior. Nu este un lucru pe care noi îl dorim. Dorim să avem în continuare un dialog cu Federația Rusă, acolo unde se poate, dar acolo unde Rusia decide să devină, pe multe fronturi, mult mai agresivă în plan extern, inclusiv în domeniul militar tradițional – sisteme noi de armamente, militarizarea Crimeei – asistăm la acest război extrem de intens pe zona hibridă – atacuri cibernetice, atacuri împotriva sistemelor noastre democratice – este un arsenal de instrumente.
De aceea, NATO este obligată – și asta face – să fim capabili, să fim pregătiți atunci când asistăm la astfel de acțiuni agresive ale Federației Ruse, să ne protejăm interesele, cetățenii și teritoriile. Este o problemă pe care o vom trata în continuare foarte serios, iar pentru aliații de la Marea Neagră, inclusiv în cazul României, vom continua să fim vigilenți, activi. Vreau să-i asigur pe români că suntem perfect pregătiți să apărăm interesele și securitatea tuturor cetățenilor din regiunea Mării Negre.
Asistăm la o situație în care Federația Rusă încearcă să ne creeze dificultăți. Avantajul Alianței atlantice e că suntem 30 de națiuni, că suntem un gigant economic – țările noastre reprezintă peste 50% din produsul intern global -, că suntem o forță militară redutabilă și fără egal. Suntem întotdeauna capabili să ne adaptăm și la riscuri de natură ceva mai insidioasă, mai perfidă, undeva sub nivelul Articolului 5 de apărare și securitate mutuală între toți aliații”, a declarat Mircea Geoană la Digi 24, subliniind ideea lansată în urmă cu două sptămâni, anume faptul că, în acest moment, în afara ”punților de comunicare” care trebuie găsite și dezvoltate cu Rusia, cele două blocuri aliate, NATO și Uniunea Europeană, au nevoie în principal să-și aprofundeze relațiile de apropiere, colaborare și acțiune comună.