26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalRaluca Turcan: Jurnalismul a scăpat de sub control

Raluca Turcan: Jurnalismul a scăpat de sub control

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, este de părere că, în România, jurnalismul a scăpat de sub control şi a ajuns să fie transformat într-un instrument politic.

“În ţara noastră, jurnalismul a scăpat de sub control. O profesie care ar fi trebuit să fie făcută cu respectarea în primul rând a cetăţenilor a ajuns să fie transformată într-un instrument politic. Sunt situaţii concrete când aşa-zişi jurnalişti şi trusturi de presă devin instrument după pofta politică a proprietarilor, ceea ce nu este corect”, a afirmat deputatul democrat-liberal, pentru Radio France Internaţional, monitorizat de ziare.com.

Turcan s-a referit, în mod special, la prevederea potrivit căreia campaniile tendenţioase sunt vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare.

La rândul său, Iulian Fota, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională, a declarat marţi, pentru acelaşi post de radio, că au existat “suficienţe elemente” pentru a exprima teama că “undeva în viitor” e posibil să fie folosită puterea presei în interes “anti-naţional”.

“Când am elaborat acest document, am fost de la început conştienţi că el apare într-un climat de maximă suspiciune, maxim subiectivism. Este pentru prima data când o Strategie Naţională de Apărare, care este echivalentă cu o strategie de securitate oferă un rol clar şi vizibil presei în formularea politicii de apărare sau de securitate naţională. Este pentru prima dată când într-un astfel de document se dă un rol clar presei în ceea ce ţine de controlul democratic al politicii de apărare şi de securitate naţională. Toate manualele recunosc un rol presei în formularea politicilor mari naţionale în special în politică de securitate. Noi, pentru prima dată în acest document, din perspectiva statului, recunoaştem faptul că alături de Parlament, mass-media este invitată şi încurajată să exercite controlul democratic. Este pentru prima dată din 1990 încoace când un document de genul asta recunoaşte deschis că, alături de Parlament, şi mass-media are un rol în acest proces”, a declarat Iulian Fota.

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi jurnalişti vor cere Parlamentului să respingă Strategia Naţională de Apărare a Ţării, astfel încât textul să fie returnat Preşedinţiei, pentru a fi modificat articolul ce vizează presa.

Cele mai citite

Sondajele online au devenit un instrument prin care politicienii influențează opinia publică, avertizează rectorul SNSPA

Sondajele online au devenit un instrument prin care comunicatorii și politicienii vor să influențeze opinia publică, avertizează profesorul universitar Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale...

Rusia – Ucraina, ziua 760. Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București

Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie 2024. La ceremonia de deschidere, din data de...

Elevii și profesioniștii în Drept s-au întâlnit într-un eveniment de educație juridică organizat de UNBR

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) și Institutul Sportiv Român (ISR) au organizat evenimentul eFAST GAMING ȘI SPORT, care s-a desfășurat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă