Vladimir Putin întrebat oficial Curtea Constituţională dacă este legal să modifice Constituţia, a informat instituția prezidențială de la Moscova. Modificarea îi va permite lui Putin să rămână la putere până în 2036, transmite Reuters.
Însă Putin a semnat deja sâmbătă vasta reformă constituţională care îi dă dreptul la două mandate suplimentare, un amendament adăugat la surpriza generală din această săptămână şi criticat puternic de opoziţie, a anunţat, citată de Agerpres, agenţia de presă oficială TASS.
Zeci de pagini de modificări pentru Putin
Serviciul oficial de informare juridică a publicat pe site-ul său o lege pe 68 de pagini care rezumă toate modificările constituţionale, semn că acestea au fost aprobate de preşedintele rus.
Reforma trebuie acum validată de Curtea Constituţională în termen de o săptămână, conform legislaţiei ruse care prevede o procedură legislativă specifică pentru acest tip de măsuri.
În luna ianuarie, Putin a anunţat o schimbare majoră în politica rusă şi o reformă constituţională, descrise de Kremlin drept o redistribuire a puterii între preşedinţie şi Parlament. Dar președintele, în vârstă de 67 de ani, care a dominat politica rusă timp de două decenii atât ca preşedinte cât şi ca premier, a mers marţi în Parlament pentru a susţine un nou amendament care i-ar permite să ignore o interdicţie constituţională actuală de a mai candida în 2024.
Intervenţia sa creează posibilitatea de a mai obţine alte două mandate consecutive de câte şase ani, după 2024, cu toate că Kremlinul subliniază că Putin nu a spus încă dacă va mai candida în 2024.
Curtea Constituţională trebuie să decidă dacă schimbările sunt legale înainte de un vot naţional programat să aibă loc pe 22 aprilie.
Opoziția, la discreția forțelor șefului de stat
Grupul de monitorizare OVD-Info a afirmat că poliţia a reţinut sâmbătă, la Moscova, circa 50 de persoane care protestau faţă de planurile lui Putin de a schimba Constituţia. O filmare a arătat poliţia care urca protestatarii în autobuze, în apropierea sediului serviciului de securitate FSB, din centrul Moscovei, a scris News.ro. Printre cei arestaţi se numără şi Lev Ponomarev, respectat apărător al drepturilor omului, activ din anii ’80. Ponomarev, în vârstă de 78 de ani, ar fi fost bătut la secţia de poliţie de agenţi mascaţi.
Autorităţile ruse au blocat, de asemenea, un site al opoziţiei care îi îndemna pe ruşi să se exprime împotriva amendamentelor constituţionale care urmează să-i permită preşedintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.
net2020.ru
”Site-ul unei campanii împotriva schimbărilor constituţionale, net2020.ru, tocmai a fost blocat de Roskomnadzor”, Agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor, a anunţat joi opozantul Andrei Pivovarov.
Site-ul a fost blocat în urma hotărârii Tribunalului Tagansky de la Moscova, a precizat el pe pagina sa de Facebook.
”Această reacţie nervoasă vrea să spună că suntem pe calea cea bună”, a adăugat opozantul, promiţând ca această campanie – intitulată ”Niet” (”Nu”) – să continue.
Un amendament la Legea fundamentală, adăugat subit marţi, spre surprinderea generală, unei reforme mai vaste, îi va permite celui mai puternic om din Rusia să-şi ”repornească” de la zero contorul mandatelor prezidenţiale, pentru a-i da dreptul să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024 şi 2030.
Opoziţia rusă a denunţat imediat o ”uzurpare a puterii” de către Vladimir Putin. Peste 50.000 de persoane au semnat online un ”manifest” care denunţă o ”lovitură de stat sub acoperirea unor modificări”.
Adoptată de cele două Camere ale Parlamentului rus, revizuirea constituţională consolidează puterile Executivului şi dă undă verde unei viziuni conservatoare a Rusiei a lui Putin prin menţionarea ”credinţei în Dumnezeu” a ruşilor şi principiului căsătoriei posibile numaii între un bărbat şi o femeie.