Vladimir Putin a comparat acțiunile sale în Ucraina cu acțiunile țarului rus Petru cel Mare de a cuceri coasta baltică în timpul războiului din secolul al XVIII-lea împotriva Suediei.
După ce a marcat joi aniversarea a 350 de ani de la nașterea lui Petru cel Mare printr-o vizită la un muzeu, Putin a declarat unui grup de tineri antreprenori din Sankt Petersburg: „Aveți impresia că, luptând împotriva Suediei, a vrut să o cucerească. El nu lua nimic ce nu era al lui, ci lua înapoi ce îi aparținea”.
În comentarii care au fost ulterior televizate, Putin a comparat ofensiva sa din Ucraina cu campania lui Petru cel Mare de extindere a Imperiului Rus.
„Se pare că și nouă ne-a revenit sarcina de a lua ceea ce aparține Rusiei și de a întări țara. Dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază constituie baza existenței noastre, vom reuși cu siguranță să rezolvăm sarcinile cu care ne confruntăm”, a declarat liderul rus.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin „apreciază foarte mult” rolul jucat de țar în istoria Rusiei.
De asemenea, Putin a precizat că atunci când Petru cel Mare a fondat Sankt Petersburg „niciuna dintre țările din Europa nu a recunoscut acest teritoriu ca aparținând Rusiei”.
Orașul, al doilea ca mărime din Rusia, a fost înființat în 1703. A rămas capitala Imperiului Rus pentru mai bine de două sute de ani, până la revoluția rusă din 1917.
Marele Război Nordic a fost un conflict între imperiile rus și suedez între 1700 – 1721.
În coaliție cu Danemarca, Norvegia și Lituania, țarul a contestat cu succes dominația Suediei în nordul, centrul și estul Europei.
Putin a continuat: „Este responsabilitatea noastră, de asemenea, să preluăm și să consolidăm. Da, au existat momente în istoria țării noastre când am fost forțați să ne retragem, dar numai pentru a ne recăpăta puterea și a merge înainte”.
Prin înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721), Petru cel Mare a făcut din Rusia o putere regională de prim rang și un actor important în afacerile europene.
El a fost, de asemenea, un lider modernizator, cu un aer european, care s-a inspirat din Occident pentru a dezvolta armata, statul, biserica și societatea Rusiei.
A fost convins de necesitatea reformelor după o călătorie în Europa, care l-a făcut să conștientizeze dezvoltarea limitată a imperiului său.
Orientarea lui Petru cel Mare către Europa are și astăzi o moștenire importantă în Rusia.
Cu toate acestea, pe fondul unei animozități sporite între Occident și Rusia din cauza invaziei din Ucraina, Moscova a minimalizat afinitatea lui Petru cu Europa și s-a concentrat pe expansionismul său teritorial.
„Petru cel Mare poate fi o figură emblematică atât pentru susținătorii liberalismului de tip european, cât și pentru susținătorii unui stat puternic”, a declarat pentru AFP istoricul Daniil Kotsubinski.
El a domnit mai întâi ca țar și apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa, în 1725.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!