Putin intimidează rețelele sociale, pentru a cenzura postările legate de protestele din Rusia

Autoritățile din Rusia au anunțat că giganții rețelelor sociale, inclusiv TikTok, Facebook, Twitter și chiar YouTube, „vor fi amendați” pentru că nu au șters postările referitoare care i-au motivat pe tineri să participe la protestele opoziției.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

29.01.2021 - 16:30

Într-o declarație recentă, Roskomnadzor, adică Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media, organul executiv federal rus responsabil cu monitorizarea conținutului media și informatic, a declarat că amenzile ar putea ajunge la 4 milioane de ruble sau 53.000 de dolari, după ultimele mitinguri la nivel național care cereau eliberarea imediată a iderului opoziției, Alexei Navalnîi, criticul fervent al președintelui rus, Vladimir Putin.
Sâmbătă, zeci de mii de oameni au sfidat prezența masivă a a forțelor de ordine, manifestând pentru democrație și în sprijinul lui Nalanîi la temperaturi extrem de scăzute.

„Rețelele sociale Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki, precum și rețaua video YouTube vor fi amendate pentru nerespectarea cerințelor de suprimare a răspândirii apelurilor către minori pentru a participa la mitinguri neautorizate în data de 23 ianuarie”, a anunțat Serviciul federal de supraveghere a comunicațiilor, tehnologiei informației și mass-media.

Observatorul guvernamental susține că Procuratura Generală și însuși Roskomnadzor au solicitat platformelor de socializare să înlăture „în timp util” un total de 170 de postări considerate ilegale, solicitarea nefiind însă respectată.

Postările care promovează ceea ce se consideră a fi cele mai mari mitinguri ale Opoziției au inundat rețelele sociale și au fost urmărite de sute de milioane de ori pe TikTok. Fluxul de videoclipuri de pe site-urile de socializare a determinat organului de stat însărcinat cu cenzura în Federația Rusia să solicite eliminarea oricăror informații care i-ar fi putut încuraja pe „minori să acționeze ilegal”.

„Reamintim administrațiilor rețelelor sociale că, în cazul unei infracțiuni repetate, cuantumul amenzii poate fi mărit la o zecime din suma totală a veniturilor anuale. Solicităm conducerii platformelor de internet să se abțină de la diseminarea apelurilor de participare la evenimente publice neautorizate ”, a declarat organul de supraveghere din Rusia.

Protestele au fost organizate într-o serie de orașe din Rusia, când temperaturile erau de până la minus-50 C, evidențiind influența pe care cel mai proeminent dușman al Kremlinului a construit-o în țară. Soția lui Navalnîi, Yulia, a fost, de asemenea, reținută la Moscova. Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa la Moscova din Germania, unde a petrecut aproape cinci luni, recuperându-se după otrăvirea cu substanțe din categoria agentului neurotoxic Noviciok.

Comentarii