6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalProteste în Mexic la graniţa cu SUA

Proteste în Mexic la graniţa cu SUA

Tensiunile au crescut în ultimele zile după ce 3.000 de migranţi dintr-o caravană care a călătorit prin America Centrală au ajuns în Tijuana. Guvernul federal estimează că numărul migranţilor ar putea ajunge la 10.000.

Inspectorii de la graniţa cu SUA procesează doar 100 de cereri de azil pe zi la trecerea din Tijauna în San Diego. Azilanţii se înregistrează pe un carnet gestionat de migranţi, unde erau trecute peste 3.000 nume înainte să ajungă caravana.

Duminică, locatarii nemulţumiţi din Tijuana au fluturat steaguri mexicane, au cântat imnul naţional al Mexicului şi au scandat „Afară! Afară!” în faţa unei statui a conducătorului aztec Cauhtemoc, la 1,6 km de graniţa cu SUA. Ei au acuzat migranţii că sunt dezordonaţi, nerecunoscători şi un pericol pentru Tijuana. Ei s-au plâns şi de faptul cu migranţii au intrat cu forţa în Mexic, făcând referire la o „invazie”. De asemenea, rezidenţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de faptul că taxele lor vor fi cheltuite pentru a avea grijă de migranţi.

„Nu îi vrem în Tijuana”, au scandat protestatarii.

Majoritatea migranţilor au ajuns în Tijuana în ultimele zile, plecând din Honduras acum peste o lună. Zeci de migranţi din caravană, intervievaţi de Associated Press, au declarat că şi-au părăsit ţara după ameninţări cu moartea.

Alden Rivera, ambasadorul Hondurasului în Mexic, a declarat pentru Associated Press sâmbătă că 1.800 de hondurieni s-au întors în ţara lor de când a plecat caravana pe 13 octombrie şi că speră că mai mulţi vor lua această decizie. „Vrem să se întoarcă în Honduras”, a declarat Rivera.

Deşi multe persoane din Tijuana sunt empatici cu cauza migranţilor, unii localnici i-au insultat, au aruncat cu pietre şi chiar au i-au lovit cu pumnii. Reacţia localnicilor este în contrast cu primirea de care au avut parte migranţii în sudul Mexicului. Acolo, rezidenţii oraşelor mici i-au întâmpinat cu mâncare, tabere improvizate şi muzică live.

Primarul din Tijuana, Juan Manuel Gastelumm, a numit sosirea migranţilor ca fiind „o avalanşă” la care oraşul nu poate face faţă, calculând că ei se vor afla în Tijuana timp de şase luni până când vor putea cere azil. El a făcut apel la guvernul federal pentru ajutor.

Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă