22.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăInternaționalProteste de amploare în America, după un nou incident rasial

Proteste de amploare în America, după un nou incident rasial

Protestatarii au incendiat luni noaptea mai multe clădiri şi mare parte din cartierul de afaceri deţinute mai ales de afro-americani în oraşul Kenosha din statul american Wisconsin. Poliţiştii în echipament de intervenţie s-au ciocnit până marţi dimineaţa cu cei care au încălcat interdicţia de circulaţie valabilă de la apusul Soarelui la răsărit. Nori de fum pluteau deasupra centrului oraşului. Guvernatorul statului Wisconsin, Tony Evers, anunţase de luni că va trimite la Kenosha efective ale Gărzii Naţionale. Forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc şi au folosit gaze lacrimogene, iar unii protestatari au ripostat lansând artificii în faţa poliţiştilor.

Au ars mai multe sedii comerciale şi ale unor instituţii publice, iar incendiatorii şi-au extins acţiunile şi la autovehiculele din parcările unor distribuitori. Unii protestatari au folosit bâte de baseball pentru a sparge farurile şi parbrizele maşinilor parcate în stradă. Un localnic a declarat agenţiei Reuters că violenţele sunt provocate de oameni veniţi din afara oraşului şi că la un moment dat se strânseseră câteva sute.

Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a supravieţuit după ce a fost doborât de gloanţe duminică, în faţa celor trei copii ai săi. O înregistrare video a incidentului a fost distribuită online. Se vede cum Blake merge spre portiera din partea şoferului a automobilului său, îndepărtându-se de doi poliţişti care ţin armele îndreptate spre el. După ce deschide portiera, se aud şapte focuri de armă, în timp ce un poliţist îl ţine de tricou. Nu se ştie încă dacă reacţia agenţilor a fost determinată de ceva ce ar fi putut vedea în maşină.

Tatăl lui Blake a declarat marţi că acesta este în stare stabilă în urma unei intervenţii chirurgicale.

Acest ultim incident dintr-o serie care a adus în atenţia publicului modul în care poliţia îi tratează pe afro-americani i-a înfuriat pe locuitorii oraşului situat pe ţărmul lacului Michigan, la nord de Chicago. Conform datelor Biroului de Recensământ al SUA, 12% din populaţia de 100.000 de locuitori a oraşului Kenosha este formată din negri, 67% din albi şi restul din alte rase. Agitatorii care apar în diverse înregistrări difuzate în reţelele sociale online sunt atât albi, cât şi negri.

În urmă cu trei luni, moartea lui George Floyd, gâtuit cu genunchiul de un poliţist la Minneapolis, în statul Minnesota, a declanşat la scară naţională şi chiar în afara Statelor Unite valuri de proteste împotriva brutalităţii şi rasismului poliţiei. Luni noaptea, s-au consemnat noi ciocniri sau demonstraţii în Portland, Seattle, Minneapolis şi New York.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă