0.4 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInternaționalProgresele militare ale Etiopiei în Amhara marcate de bătălii

Progresele militare ale Etiopiei în Amhara marcate de bătălii

Pe măsură ce armata Etiopiei își revendică teritorii în războiul cu forțele tigrayene, localnicii se întorc acasă în zone marcate de lupte intense și ceea ce spun ei că sunt atrocități comise de luptătorii tigrayeni. David Doyle, Reuters, are mai multe detalii.

Cicatrici ale conflictului punctează peisajul Amhara din Etiopia.

Opoziția din Etiopia arestată

Urmele de anvelope și rămășițele explodate ale unui tanc sunt semne ale unor bătălii intense recente în care soldații guvernului etiopian au respins forțele loiale Frontului de Eliberare al Poporului din Tigray.

Și la o biserică din orașul Nefas Mewcha o altă amintire sumbră a recentei vărsări de sânge.

Organizația Mondială a Sănătății, condusă de un membru al unui partid declarat terorist de S.U.A.

Preotul Merigeta Tsefaw Derrese spune că toți cei care se odihnesc în aceste morminte sunt civili.

Unii au fost uciși în timp ce părăseau biserica, împușcați de forțele din Tigray, care trăgeau din casele oamenilor – spune el.

Alții erau persoane surde sau cu dizabilități fizice care nu se puteau mișca.

Un raport publicat vineri (10 decembrie) de Human Rights Watch a acuzat, de asemenea, forțele din Tigray că au executat sumar zeci de civili în două orașe din Amhara, între 31 august și 9 septembrie.

Forțele din Tigray nu au putut fi contactate pentru comentarii, dar purtătorul de cuvânt al TPLF, Getachew Reda, a negat anterior că țintesc civili în zonele aflate sub controlul său.

Luna trecută, o anchetă comună a Națiunilor Unite și a Comisiei Etiopiene pentru Drepturile Omului, numită de stat, a concluzionat că toate părțile au comis încălcări care ar putea echivala cu crime de război.

În iunie, luptătorii Tigray – după ce au recucerit cea mai mare parte din Tigray – au intrat în regiunile vecine Amhara și Afar.

Au marșat spre sud, astfel încât până la sfârșitul lunii noiembrie au luptat în apropierea unui oraș la 118 mile de capitala Etiopiei Addis Abeba.

Dar lucrurile s-au întors.

În ultimele săptămâni, orașele despre care se spune că au fost recucerite de armata federală includ Gashena, Dessie, Kombulcha și Situl Lalibela, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Biden invită aproximativ 110 țări la un summit virtual pentru democrație

Cifrele victimelor nu au fost făcute publice, dar soldații au raportat pierderi grele de ambele părți.

Purtătorul de cuvânt al regiunii Amhara, Gizachew Muluneh, a spus că prioritatea este „să ne eliberăm” și că forțele Tigray vor fi urmărite.

„Nu ne vom opri ofensiva până nu le vom elimina”, a spus el. „Elimină adânc, până când nu vor mai deveni o amenințare pentru existența noastră”.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Cazurile de viroză se dublează în România: Ministerul Sănătății recomandă măsuri pentru prevenirea răspândirii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri că numărul cazurilor de viroză a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 90.000 în ultima săptămână, comparativ cu...

Ce este sindromul coadă de cal și care sunt opțiunile de tratament?

Sindromul coadă de cal, cunoscut și sub denumirea de sindromul cauda equina, este o afecțiune neurologică severă considerată o urgență medicală. Continuă să...

Expert Forum critică modificările electorale din OUG privind alegerile prezidențiale din mai

Organizația Expert Forum solicită Guvernului și Parlamentului să abroge articolul 5 din Ordonanța de Urgență referitoare la organizarea alegerilor prezidențiale din 2025. Articolul stabilește că,...
Ultima oră
Pe aceeași temă