9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalPrograme-spion folosite contra terorismului și a disidenților

Programe-spion folosite contra terorismului și a disidenților

O anchetă a cotidianului israelian desfășurată din Indonezia până în Qatar, trecând prin Mexic, arată că în timp ce întreprinderile din Israel prezintă produsele lor ca tehnici de utilizat în lupta contra terorismului sau a crimei organizate, acestea pot fi exploatate în numeroase cazuri de regimurile autoritare pentru spionarea disidenților.

De exemplu, relațiile dintre Israel și Arabia Saudită rămân fragile și sunt umbrite de dezvăluirile asupra vânzării de material de spionaj care a fost folosit și în cazul ziaristului disident Jamal Khashoggi.

Produsele firmei israeliene Verint, de exemplu, au ajutat autoritățile din Mozambic să combată o serie de răpiri și în Botswana să lupte contra braconajului. Dar, potrivit unor foști angajați în mai multe întreprinderi de profil, în țări ca Indonezia, programele cibernetice au ajutat de asemenea guvernele să alcătuiască dosare penale contra persoanelor gay și a minorităților locale, care au trebuit să răspundă inculpărilor pentru homosexualitate sau erezie, considerate crime de către autorități.

Unele produse, cum este programul Pegasus al NSO Group din Herzliya, sunt foarte populare. Pegasus permite guvernelor să urmărească telefoanele celulare ale cetățenilor, să asculte apelurile și conversațiile avute în apropierea telefoanelor. Programul a fost implicat în ultimii ani în Mexic în vânarea persoanelor care critică guvernul. 

Ancheta este bazată pe o sută de surse din 15 țări și mai ales pe numeroși foști angajați ai firmelor israeliene care fabrică aceste produse.

Unele studii asupra exploatării programelor-spion sugerează că acum produsele exportate de agenții de stat în 130 de țări merg și în unele care nu întrețin relații diplomatice cu statul evreu, cum sunt țări arabe din Golf (Qatar, Bahrein și Emiratele Arabe Unite) sau în țări care afișează bilanțuri negative în termeni de drepturile omului, ca Swaziland, Sudanul de Sud sau Angola. 

Potrivit unei surse, programele-spion israeliene sunt celebre în rândul guvernelor din Golful Persic. „Se știe că cele mai bune tehnologii vin din Israel“. Haaretz mai subliniază că întreprinderile israeliene ignoră cum sunt folosite sisteme lor odată ce au fost vândute.

Cele mai citite

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă reformă fiscală. Când ar putea fi adoptată

Ministerul Finanţelor lucrează la diferite scenarii ale reformei fiscale cerute de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar adoptarea ei ar trebui să aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă