Primele nave care exportă cereale ucrainene din porturile aflate la Marea Neagră ar putea să-și înceapă deplasările în câteva zile în baza unui acord convenit vineri de Ucraina, Rusia, Turcia și ONU, a declarat luni un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite, citat de Reuters.
Un centru comun de coordonare va menține legătura cu industria de transport maritim și va publica proceduri detaliate pentru nave în viitorul apropiat, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq.
Reprezentanții Ucrainei și Rusiei au semnat vineri un acord susținut de ONU, care va permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale.
Acordul semnat azi include trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, va implica un centru comun de coordonare înființat la Istanbul și coridoare sigure pentru transportul maritim comercial, conform libertatea.ro.
Mai multe nave cu cereale ucrainene vor ieși din porturile Mării Negre, chiar dacă Rusia a atacat orașul-port Odesa
Cu toate acestea, la o zi după semnarea acordului, Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, într-o acțiune pe care Occidentul a condamnat-o. În replică, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a transmis că acordul privind reluarea exporturilor de cereale nu exclude atacuri asupra obiectivelor militare din Odesa, chiar dacă mai multe nave cu cereale ucrainene vor părăsi porturile de la Marea Neagră.
Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, unde recoltarea producției de vară este în plină desfășurare.
Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru reluarea exporturilor de cereale
Rusia și Ucraina au semnat un acord pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de cereale, au declarat Turcia și ONU, sporind astfel speranțele că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.
Rusia și Ucraina, ambele printre cei mai mari exportatori de alimente din lume, și-au trimis miniștrii apărării și, respectiv, ai infrastructurii la Istanbul pentru a lua parte la o ceremonie de semnare a acordului la ora 13:30 GMT, au declarat cele două părți.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care ar urma să co-semneze acordul, și președintele turc Tayyip Erdogan au fost prezenți.
Dar luptele au continuat nestingherite în estul Ucrainei și, subliniind dușmănia și neîncrederea adânc înrădăcinate, un consilier prezidențial de la Kiev a declarat că nu va semna niciun document cu Rusia, ci doar acorduri paralele privind exporturile de cereale cu Națiunile Unite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!