18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalPreședintele Xi Jinping sosește în Hong Kong pentru aniversarea predării coloniei de...

Președintele Xi Jinping sosește în Hong Kong pentru aniversarea predării coloniei de Marea Britanie Chinei

Președintele chinez Xi Jinping a sosit la Hong Kong joi (30 iunie) pentru evenimente ce țin de aniversarea a 25 de ani de când fosta colonie britanică a revenit sub dominația chineză, dar și pentru instalarea noului lider al orașului, John Lee.

Vizita lui Xi, ajuns prin calea ferată de mare viteză, este prima a sa în oraș din 2017 și prima călătorie cunoscută în afara Chinei continentale în ultimii doi ani, pe fondul epidemiei de COVID-19, potrivit Reuters.

Xi, purtând o mască, a coborât din tren pentru a fi întâmpinat de copii și de alți oameni fluturând flori și steaguri chinezești, dar și din Hong Kong, în timp ce se scanda „Bine ați venit, bun venit, bine ați venit” în mandarină.

Fostul lider, Carrie Lam, și soțul ei s-au numărat printre cei care l-au întâmpinat pe Xi în gară.

Străzile orașului au fost împodobite cu steaguri roșii ale Chinei și afișe care declarau o „nouă eră” a stabilității.

Autoritățile au asigurat o securitate puternică în jurul gării la care a sosit Xi și au efectuat controale de oprire și căutare, unii ofițeri fiind asistați de câini sniffer.

Celebrările iminente din Hong Kong cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a dominației chineze sunt o „victorie a guvernului central asupra opoziției politice”, a declarat un politolog pentru Reuters.

La 1 iulie, centrul financiar va marca cea de-a 25-a aniversare a guvernării chineze, când a revenit la China de la Marea Britanie în 1997, cu promisiuni de libertăți extinse și autonomie în cadrul guvernării „o țară, două sisteme”.

Hong Kong a pierdut lucruri „considerabile” din 2020, a declarat John Burns, profesor onorific la departamentul de politică și administrație publică de la Universitatea din Hong Kong, referindu-se la o nouă lege controversată privind securitatea.

Cu toate acestea, orașul rămâne distinct de alte orașe chinezești, a spus Burns, adăugând în același timp că guvernarea în teritoriul controlat de chinezi a fost controlată strâns de la Beijing.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă