4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Iohannis participă la reuniunea de la Praga. România este membru fondator...

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Praga. România este membru fondator în Comunitatea Politică Europeană

România a intrat relativ recent și cu mari eforturi în Uniunea Europeană, dar acum țara noastră devine membru fondator în Comunitatea Politică Europeană, cea mai extinsă organizație politică a Europei.

Noua organizație se va numi Comunitatea Politică Europeană (European Political Community). Reuniunea de inaugare a EPC se desfășoară la data de 6 octombrie 2022 în capitala Cehiei, Praga. România este reprezentată la reuniunea de la Praga de președintele Klaus Iohannis. Conform programului anunțat, cu o zi înainte, de Președinția României, prima reuniune a Comunității Politice Europene se desfășoară la castelul din Praga, de la ora 14 (ora locală). Imediat după aceea, șefii de state vor participa la panelul „Securitate și stabilitate” din cadrul reuniunii Comunității Politice Europene.

În ziua următoare, 7 octombrie, șefii de stat sau de guvern ai țărilor care participă la noua organizație vor avea, la Praga, o reuniune informală. La aceste evenimente, alături de șefi de stat sau de guvern, participă președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

EPC ia ființă pe baza unei propuneri pe care a avansat-o președintele Franței, Emmanuel Macron, în luna mai 2022. EPC va include statele membre în actuala Uniune Europeană, precum și alte țări din Europa sau din vecinătatea ei. În total, din EPC vor face parte toate cele 27 de țări UE, precum și alte 17 țări. Demn de remarcat este că din EPC va face parte și Marea Britanie, care s-a retras din UE. Din EPC va face parte și Turcia, o țară care a insistat fără succes, ani la rând, să fie primită în UE.

44 de țări au calitatea de membru fondator în Comunitatea Politică Europeană

Printre membri se numără Ucraina și Republica Moldova, care aveau deja relații bune cu UE. Din Republica Moldova, la reuniunea de la Praga va participa șefa statului, Maia Sandu. Din EPC va face parte și Georgia, o țară din Caucaz, devenită independentă prin dezmembrarea fostei URSS. Georgia are și ea relații bune cu UE, inclusiv cu România. Celelalte două țări din Caucaz, Armenia și Azerbaidjan, în ciuda gravelor disensiuni dintre ele, sunt și ele cooptate în organizația europeană. De asemenea, în noua organizație sunt primiți, ca membri separați, Serbia și Kosovo.

Merită observat că nici Rusia, nici Belarus, deși geografic sunt state europene, nu sunt incluse în EPC.

Principala temă care va fi discutată la prima reuniune EPC va fi, cu siguranță, războiul din Ucraina. Acest lucru a fost menționat, într-o „Scrisoare de invitație” adresată liderilor politici care vin la Praga, de președintele Consiliului European, Charles Michel. Drept teme colaterale, se vor aborda subiectul energiei și cel al crizei economice.

„Solidaritatea noastră cu Ucraina și poporul ei rămâne neclintită. Vom continua să ne consolidăm măsurile restrictive pentru a crește și mai mult presiunea asupra Rusiei pentru a-și pune capăt războiului. La întâlnirea noastră vom discuta despre cum să oferim în continuare sprijin economic, militar, politic și financiar puternic Ucrainei atât timp cât este nevoie”

Charles Michel,

Președintele Consiliului European

O poziție foarte interesantă în EPC va avea Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Țara va fi reprezentată la reuninea de la Praga de premierul Liz Truss. Mai mult, Marea Britanie s-a oferit deja să găzduiască cea de-a doua reuniune a celor 44 de țări membre EPC.

Atitudinea noului premier britanic, aparent în sprijinul inițiativei pe care o lansase președintele Franței, a fost inițial derutantă. Apoi au apărut și explicații pentru această atitudine a premierului Regatului Unit. „Britanicii au adoptat o tactică foarte pragmatică. Dacă nu poți stopa o inițiativă ciudată, este mai bine să te angajezi profund și să o orientezi spre interesul tău”, explica un diplomat european pentru agenția Reuters. Foarte probabil, acest diplomat este francez.

„Britanicii au adoptat o tactică foarte pragmatică. Dacă nu poți stopa o inițiativă ciudată, este mai bine să te angajezi profund și să o orientezi spre interesul tău”

Diplomat european

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă