Președintele Belarusului a recunoscut peninsula Crimeea ca fiind parte a teritoriului rusesc. Afirmația vine după o lungă perioadă de ezitare din partea lui Aleksandr Lukașenko.
Aleksandr Lukașenko a recunoscut Crimeea ca fiind rusească
Aleksandr Lukașenko a spus într-o declarație într-un interviu acordat agenţiei de stat ruse Ria Novosti că peninsula că este de facto o peninsulă rusească”. De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că „nu trebuie făcut nimic şi nu trebuie adoptate legi” pentru recunoaştere.
„După referendum, Crimeea a devenit şi ea rusească de drept”, a spus liderul de la Minsk, referindu-se la un referendum controversat organizat în 2014. În acel an Rusia a anexat peninsula în pofida protestelor la nivel internaţional, notează Aljazeera.
Pe de altă parte, declarațiile președintelui din Belarus au fost comentate de ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Oficialul a spus că doar acțiunile președintelui contează și a atras atenția regimului de la Minsk împotriva unei recunoaşteri oficiale.
Belarus este un aliat apropiat al Rusiei. Totuși nu a recunoscut peninsula drept rusă după ce Moscova a ocupat-o. Mișcarea care a atras condamnări și sancțiuni economice din partea Occidentului. Cea mai mare parte a lumii încă recunoaște teritoriul ca fiind ucrainean, iar Kievul îl dorește înapoi.
Lukașenko a spus că așteaptă ca Moscova să-l invite în peninsulă. Astfel, orice vizită ar semnala recunoașterea de către Minsk a Crimeei ca parte a Rusiei. În ciuda relațiilor strânse ale Belarusului cu Kremlinul, fosta republică sovietică a adoptat o poziție publică neutră în 2014.