0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăInternaționalPreședintele Belarusului a recunoscut Crimeea ca teritoriu al Rusiei

Președintele Belarusului a recunoscut Crimeea ca teritoriu al Rusiei

Președintele Belarusului a recunoscut peninsula Crimeea ca fiind parte a teritoriului rusesc. Afirmația vine după o lungă perioadă de ezitare din partea lui Aleksandr Lukașenko.

Aleksandr Lukașenko a recunoscut Crimeea ca fiind rusească

Aleksandr Lukașenko a spus într-o declarație într-un interviu acordat agenţiei de stat ruse Ria Novosti că peninsula că este de facto o peninsulă rusească”. De asemenea, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a subliniat că „nu trebuie făcut nimic şi nu trebuie adoptate legi” pentru recunoaştere.

„După referendum, Crimeea a devenit şi ea rusească de drept”, a spus liderul de la Minsk, referindu-se la un referendum controversat organizat în 2014. În acel an  Rusia a anexat peninsula în pofida protestelor la nivel internaţional, notează Aljazeera.

Pe de altă parte, declarațiile președintelui din Belarus au fost comentate de ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba. Oficialul a spus că doar acțiunile președintelui contează și a atras atenția regimului de la Minsk împotriva unei recunoaşteri oficiale.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei. Totuși nu a recunoscut peninsula drept rusă după ce Moscova a ocupat-o. Mișcarea care a atras condamnări și sancțiuni economice din partea Occidentului. Cea mai mare parte a lumii încă recunoaște teritoriul ca fiind ucrainean, iar Kievul îl dorește înapoi.

Lukașenko a spus că așteaptă ca Moscova să-l invite în peninsulă. Astfel, orice vizită ar semnala recunoașterea de către Minsk a Crimeei ca parte a Rusiei. În ciuda relațiilor strânse ale Belarusului cu Kremlinul, fosta republică sovietică a adoptat o poziție publică neutră în 2014.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă