Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a exprimat din nou susținerea pentru primirea României în Spațiul Schengen, contrar poziției cancelarului Karl Nehammer.
Cancelarul federal este șeful guvernului Austriei și are, practic, mai multe atribuții decât șeful statului. În această situație, șeful statului, Alexander Van der Bellen, a declarat, din nou, că are o altă poziție decât cancelarul Nehammer.
„În momentul în care guvernul federal al Austriei a zis < Nu > pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, am venit cu un comunicat public, în care am anunțat că eu nu sunt de acord cu decizia guvernului meu. Nu am văzut sensul blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen”, a declarat președintele Austriei.
Șeful statului austriac a făcut această declarație în Republica Moldova, cu prilejul unei vizite pe care a efectuat-o la data de 16 noiembrie 2023. Simultan, în Republica Moldova s-a aflat și președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar. Președintele Austriei s-a referit la subiectul Schengen în conferința de presă comună susținută împreuna cu președinta Austriei și cu președinta Republicii Moldova.
Președintele Austriei a menționat că problema invocată de cancelarul Austriei, cu privire la migrația ilegală spre UE, nu este cauzată de România sau Bulgaria ci este mult mai amplă.
„Întrebarea este mult mai amplă – cum am putea să controlăm fluxul de oameni care-și caută un loc de muncă sau un azil în cele 27 de state ale UE. Am considerat că decizia guvernului federal austriac este greșită, dar sper ca într-o bună zi să fie revizuită. Am avut mai multe contacte cu președintele Iohhannis și președintele bulgar. Consider și astăzi că decizia nu a fost una corectă”, a subliniat președintele Austriei.
După cum se știe, două țări UE – Austria și Olanda – au blocat prin veto, în decembrie 2022, propunerea de primire în Schengen a României și a Bulgariei. Votul a fost exprimat în Consiliul JAI. Ulterior, Olanda a anunțat că nu se opune primirii României în Spațiul Schengen. Singura țară care își menține opoziția față de primirea României și Bulgariei în Schengen este Austria, prin cancelarul Nehammer.
Următorul Consiliu JAI, care este și ultimul din anul 2023, este planificat în perioada 4-5 decembrie 2023 la Bruxelles. Ordinea de zi a acestei reuniuni încă nu a fost stabilită, deci nu se știe dacă va fi sau nu organizat un nou vot legat de primirea României în Schengen. Din partea Austriei, în Consiliul JAI este membru ministrul de Interne, aflat în subordinea cancelarului Nehammer.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat, din nou, că România îndeplinește toate criteriile pentru a deveni membru Schengen.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!