10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPreședintele Albaniei anunță o nouă dată a alegerilor, contrazicând declarațiile Primului Ministru

Președintele Albaniei anunță o nouă dată a alegerilor, contrazicând declarațiile Primului Ministru

Președintele Albaniei a anunțat o nouă dată pentru alegerile locale, în timp ce premierul și socialiștii săi de guvernământ au insistat că votul va continua așa cum este programat, duminică.

Președintele Ilir Meta a declarat joi că votul va avea loc pe 13 octombrie, anunțând anterior că anulează votul acestui weekend din cauza unui boicot al opoziției.

Meta a declarat reporterilor că intenția noilor alegeri a fost “de a da un mesaj pozitiv partenerilor europeni”.

Data este cu câteva zile înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă va începe negocierile de aderare cu Albania.

La începutul lunii iunie, Meta a declarat pentru Al Jazeera: “Dacă criza va dura, șansele [aderării la UE] vor fi compromise ani de zile, nu de luni întregi.

“Sunt sigur că am făcut tot ce este mai bine pentru a evita această escaladare mai profundă a conflictului dintre guvern și opoziție și pentru a da ambelor părți posibilitatea de a se calma, de a reflecta și de a intra în curând în alegerile locale pentru interesele tuturor albanezilor “, a spus el.

Primul ministru Edi Rama a insistat totuși că alegerile vor avea loc conform programării de duminică.

“30 iunie este singura dată de alegeri”, a declarat Rama pe Twitter, în timp ce Meta încă ținea conferința de presă.

De atunci, susținătorii opoziției au organizat proteste în legătură cu acuzațiile de manipulare a voturilor în alegerile parlamentare din iunie 2017 și legăturile guvernului cu crima organizată, cerând retragerea lui Rama și alegerile anticipate naționale.

Basha sa întâlnit cu Meta mai devreme joi, în timp ce Rama a refuzat să-l întâlnească. Socialiștii săi au demarat o procedură pentru a încerca să-l elimine pe Meta.

Țara din Balcanii de Vest se confruntă cu tulburări politice și constituționale, cu amenințarea unor confruntări majore duminică.

Opoziția amenință să împiedice orice votare și să nu recunoască rezultatul alegerilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă