13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalPremiile Gopo fără Cristian Mungiu. Regizorul a RETRAS filmul După Dealuri din...

Premiile Gopo fără Cristian Mungiu. Regizorul a RETRAS filmul După Dealuri din competiţie

Au fost făcute publice nominalizările pentru Premiile Gopo de anul acesta şi marea surpriză constă în faptul că cel mai important film românesc al anului 2012, „După dealuri“, în regia lui Cristian Mungiu, votat de curând ca atare de toată suflarea jurnalismului cultural din ţară, nu se regăseşte nominalizat la nici o categorie.

Organizatorii au declarat că regizorul, premiat anul trecut la Cannes pentru scenariul acestui film, nu a dorit ca pelicula sa să intre în competiţie. Situaţia nu este unică. Anul trecut, Cristi Puiu şi-a retras filmul „Aurora“ din competiţia pentru Premiile Gopo, dar, în ciuda acestui fapt, pelicula nu doar că a fost luată în considerare de juriu, ci a şi primit trofeul Gopo pentru cel mai bun film. Cu toate acestea, Cristi Puiu şi echipa sa de filmare au boicotat ceremonia, chiulind cu toţii de la eveniment.

Pentru a se evita situaţia penibilă de anul trecut, organizatorii au decis să îi respecte regizorului voinţa, deşi acest lucru nu este în conformitate cu statutul de desfăşurare al Premiilor Gopo, care cere ca fiecare producţie românescă a anului precedent să fie luată în considerare de juriul de preselecţie.

O altă situaţie inedită este aceea că în acest an nu există nici o nominalizare la categoria cea mai bună actriţă în rol principal, juriul neavând de unde alege. Cu siguranţă că dacă „După dealuri“ ar fi participat în competiţie, actriţele din filmul lui Cristian Mungiu premiate la Cannes, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur ar fi fost câştigătoare certe.

Aceste neînţelegeri din sânul industriei de film românesc sunt cu atât mai triste cu cât tinerii noştri regizori repurtează  succes după succes la marile festivaluri internaţionale.

Nominalizaţii

Patru lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: „Toată lumea din familia noastră“ (regia Radu Jude), „Despre oameni şi melci“ (regia Tudor Giurgiu), „Visul lui Adalbert“ (regia Gabriel Achim) şi „Undeva la Palilula“ (regia Silviu Purcărete). Autorii celor patru filme – Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete – concurează şi pentru statueta care răsplăteşte Cea mai bună regie.

Mihaela Sîrbu („Toată lumea din familia noastră“), Tamara Buciuceanu-Botez („Toată lumea din familia noastră“) recompensată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate în 2012, Alina Berzunţeanu („Despre oameni şi melci“) şi Ozana Oancea („Visul lui Adalbert“) sunt nominalizate la Premiul pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Statueta Gopo acordată Celui mai bun actor într-un rol principal i-ar putea reveni unuia dintre aceşti trei artişti: Şerban Pavlu („Toată lumea din familia noastră“), Adrian Titieni („Şi caii sunt verzi pe pereţi“), câştigător la Gopo în 2012 la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Gabriel Spahiu („Visul lui Adalbert“). În cursa pentru câştigarea statuetei acordate Celui mai bun actor într-un rol secundar se află Tudor Smoleanu („Şi caii sunt verzi pe pereţi“) Gabriel Spahiu („Toată lumea din familia noastră“), Sorin Leoveanu („Undeva la Palilula“), laureat a două premii Uniter pentru interpretare şi Doru Ana („Visul lui Adalbert“).

Iată că anul acesta se mai înregistrează o premieră: actorul Gabriel Spahiu fiind nominalizat la două categorii, el putând lua atât premiul pentru rol principal, cât şi pe cel pentru rol secundar. Aceasta este o recunoatere pe deplin meritată a talentului şi dăruirii unui mare artist.

61 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a şaptea ediţii a Premiilor Gopo care va avea loc pe 25 martie, la Opera Naţională din Bucureşti.

Cele mai citite

Ministerul de Interne vrea să angajeze 5000 de oameni prin încadrare directă, adică direct din viața civilă

Vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a înaintat Guvernului un Memorandum prin care solicită angajarea a 5200 de oameni în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Memorandumul...

Hidroelectrica a înregistrat în 2023 cel mai mare profit din istorie

În timp ce românii sărăcesc de la o zi la alta, iar cea mai mare parte din salariile lor se duce pe facturi,...

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...
Ultima oră
Pe aceeași temă