15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalPremiile Gopo: Cine a fost câştigătorul serii

Premiile Gopo: Cine a fost câştigătorul serii

Vedetele româneşti şi-au făcut intrarea pe covorul roşu al Premiilor Gopo coborând nu din limuzine, ci din Dacii Duster, trecând printre câini, florărese şi ţigani. Varianta autohtonă a Oscarilor a avut loc în această seară la Crystal Palace Ballrooms din Bucureşti, festivitate ajunsă la cea de a cincea ediţie.

Filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Şerban  a fost marele câştigător al premiilor Gopo. Din cele 13 nominalizări pelicula si-a adjudecat şapte trofee, inclusiv cele pentru cea mai bună regie şi cel mai bun film. Lungmetrajul a primit si premiul publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2010 cu 55.858 de bilete vândute.

Pe locul doi, cu patru trofee Gopo s-a situat filmul „Caravana cinematografică”. Tot cu patru  premii au plecat acasă şi lungmetrajele „Medalia de onoare”, „Portretul luptătorului la tinereţe” şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”.

Lista câştigătorilor: 

Primii câştigători ai serii sunt tehnicienii Thomas Hunt, Andreas Franck, Florin Tăbăcaru şi Gelu Costache care tocmai şi-au adjudecat premiul pentru cel mai bun sunet în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, în regia lui Florin Şerban. 

Este a doua oară când studioul Chainsaw castigă trofeul pentru cel mai bun sunet la premiile Gopo, după ediţia din 2009 când a fost premiat cu „Cel mai bun sunet” şi „Cel mai bun montaj” pentru filmul „Restul e Tăcere” în regia lui Nae Caranfil.

„Sunt încântat că studioul Chainsaw Europe primeşte din nou recunoaştere pentru contribuţia la realizarea acestei producţii premiate în repetate rânduri. Este o dovadă în plus că munca specialiştilor Chainsaw se ridică la cele mai înalte standarde”.

Echipa care a lucrat la filmul „Eu cand vreau să fluier, fluier” este formată din: coordonator post-producţie: Irina Stănciulescu; editori: Cătălin Cristuţiu si Sorin Baican; asistent editor: Ruxandra Mihai; editor sunet: Florin Tăbăcaru; mixaj sunet: The Chimney Pot (Suedia)

Chainsaw Europe Studio a realizat post-producţia a numeroase filme de scurt şi lungmetraj: „Bună! Ce faci?”, filmul de debut al regizorului Alexandru Maftei; „Periferic” în regia lui Bogdan George Apetri; „Călătoria lui Gruber”, (premiul UCIN în 2010 pentru „cea mai bună coloană sonoră”) regia Radu Gabrea; „Colivia” (premiul Gopo „Cel mai bun film de scurt metraj), regia Adrian Sitaru sau „Faţa Galbenă Care Râde”, regia Constantin Popescu.

Premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj l-a câştigat pelicula „Colivia”, în regia lui Adrian Sitaru.

Premiul pentru cel mai bun montaj l-a câştigat Dana Bunescu, pentru filmul documentar „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, regizat de Andrei Ujică. „Mulţumesc tuturor celor care mi-au suportat istoriile despre Ceauşescu”, a spus Dana la primirea premiului. 

Premiul pentru cel mai bun film european a fost acordat filmului „Panglica Albă”, în regia lui Michael Haneke.

Premiul pentru cel mai bun sărut dintr-un film românesc a fost acordat peliculei „Eva. Povestea unui secol„.

Premiul special a fost înmânat scenografului Zoltan Szabo. „Sunt foarte impresionat şi nu mă aşteptam la o asemenea întorsătură în viaţa mea”, a spus Zoltan. Premiul a fost înmânat de Cristian Niculescu, câştigătorul Premiului Gopo de anul trecut pentru filmul „Concertul”. „Am plăcerea să înmânez premiul unui om care este de decenii în spatele industriei, un om neobosit, care probabil a venit şi acum direct de pe platou”, a spus Cristian.

Anuşavan Salamanian, inginer de sunet a primit Premiul pentru întreaga activitate, iar premiul pentru întreaga carieră a ajuns la Ion Besoiu.

 Premiul pentru cel mai bun film documentar a fost acordat filmului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu„. Premiul a fost înmânat de Dragoş Bucurenci, care i-a mulţumit regizorului Andrei Ujică „pentru că a oferit ţării mele cel mai bun documentar”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar a fost câştigat de Clara Vodă, pentru partitura din „Eu când vreau să fluier, fluier”.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar a fost acordat actorului Bogdan Dumitrescu pentru rolul din filmul „Portretul luptătorului la tinereţe”. 

Tudor Voican a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu cu filmul „Medalia de Onoare”.

„Eu când vreau să fluier, fluier” a câştigat premiul pentru cel mai bun film de debut, iar actorul principal, George Piştereanu, a fost ales cea mai bună tânără speranţă. Acesta a declarat in exclusivitate pentru românialiberă.ro că premiul este o recunoaştere a talentului său de către industria din ţară.

Premiul pentru cea mai bună imagine a fost acordat lui Liviu Marghidan pentru filmul „Portretul luptătorului la tinereţe” , iar la categoria cea mai bună muzică originală, câştigătorul este Vasile Şirli.

„Carvana Cinematografiei” a lui Cristian Niculescu a câştigat premiul pentru cea mai bună scenografie.

Pentru rolul din pelicula „Marţi, după Crăciun”, Mirela Oprişor a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal.

Florin Şerban a fost desemnat cel mai bun regizor pentru „Eu cand vreau să fluier, fluier”, iar rolul din „Medalia de onoare” i-a adus lui Victor Rebengiuc premiul de cel mai bun actor în rol principal.

Regizorul Corneliu Porumboiu, cel care a câştigat cele mai multe premii Gopo anul trecut, acordă premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj. Cele cinci filme nominalizate sunt „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, „Marţi, după Crăciun”, „Eu când vreau să fluier, fluier”, „Medalia de onoare” şi „Morgen”. Câştigător a fost declarat „Eu când vreau să fluier, fluier”.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Erling Haaland vrea să doboare un record imens în duelul Manchester City – Inter!

Erling Haaland are șansa de a doborî un record fabulos în Champions League, într-un meci cu miză împotriva celor de la Inter Milano. Transferat la...

Adolescent de 14 ani, drogat, prins în timp ce conducea un moped furat

Minorul furase mopedul și avea un pasager în vârstă de 11 ani. Poliţiştii de la Brigada Rutieră l-au oprit, după ce au observat că...

VIDEO. Pescobar, sponsor pentru Miriam Bulgaru. Paul Nicolau îi va acorda 30.000 de euro pe an

Paul Nicolau, cunoscut sub numele de Pescobar, a decis să acorde o sponsorizare anuală de 30.000 de euro tenismenei Miriam Bulgaru, după ce aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă