2.6 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInternaționalPremierul Olandei a anunțat că țara lui ar accepta imediat Bulgaria în...

Premierul Olandei a anunțat că țara lui ar accepta imediat Bulgaria în Schengen. Drept consecință, Olanda ar accepta și România

Premierul Olandei, Mark Rutte, a anunțat că țara lui ar accepta imediat Bulgaria ca membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen.

Drept consecință, Olanda ar accepta și România ca membru cu drepturi depline în Schengen, întrucât la Consiliul JAI de la finalul anului 2022, Olanda a susținut că ar fi acceptat România, dar a formulat un veto împotriva României doar pentru că era obligată să dea un vot comun – pentru România și Bulgaria.

Declarația lui Rutte referitoare la primirea Bulgariei în Schengen a fost făcută la o întâlnire care a avut loc la Haga, între premierul Mark Rutte al Olandei și premierul Nikolai Denkov al Bulgariei.

„Dacă aș putea decide, Bulgaria ar fi acceptată imediat ca membru Schengen cu drepturi depline”, a declarat premierul Olandei, citat de agenția de presă bulgară Novinite.

Premierul Olandei a mai precizat că urmează să „colaboreze cu alte țări, inclusiv cu România și Austria, pentru a accelera aderarea Bulgariei la Schengen”. Pentru aceste negocieri, se așteaptă „progrese” în lunile de după martie 2024.

După cum se știe, la data de 31 martie 2024, România și Bulgaria vor intra parțial în Schengen – doar cu granițele aeriene și maritime. Europarlamentarul român Eugen Tomac susținea că integrarea parțială (aeriană și maritimă) în Schengen, de la 31 martie 2024, nu reprezintă însă o victorie a României sau a Bulgariei, ci un compromis obținut sub presiunile Austriei.

Cu privire la intrarea României și Bulgariei în granițele terestre ale Schengen (Land Schengen), urmează să se poate negocieri de-a lungul anului 2024. Totuși, un vot în Consiliul JAI, care să aprobe intrarea deplină a României și a Bulgariei în Spațiul Schengen, ar putea să nu se organizeze în anul 2024 ci să fie amânat pentru anul 2025, din cauza indeciziei Austriei, estima un studiu realizat de grupul de analiză Economist Intelligence Unit.

Practic, în acest moment, singura țară membră Schengen care se opune integrării complete a României și a Bulgariei este Austria.

Cu privire la Mark Rutte, nu se însă câtă vreme va mai rămâne în fruntea guvernului de la Haga, întrucât politicianul olandez are mari șanse să preia funcția de secretar general al NATO. Mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO, care a fost deja prelungit, va expira în anul 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă