Premierul desemnat de președinta Maia Sandu după demisia Nataliei Gavrilița, Dorin Recean, va cere votul de încredere în Parlamentul Republicii Moldova, în ziua de 16 februarie 2023.
Natalia Gavrilița își anunțase demisia din funcția de premier al Republicii Moldova la data de 10 februarie 2023. Imediat după aceea, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că-l propune premier pe Dorin Recean. Președinta Maia Sandu a mai precizat că partidul PAS (cel din care provine șefa statului) și-a exprimat sprijinul pentru această propunere.
Parlamentul de la Chișinău, condus de Igor Grosu, are acum o majoritate pro – europeană, din care face parte și PAS. Totuși, este de așteptat ca parlamentarii socialiști și filo – ruși, aflați în opoziție, să voteze împotriva numirii ca premier a lui Recean, despre care se știe că, anterior, timp de un an, a fost consilierul șefei statului, Maia Sandu, pe probleme de apărare și securitate. Anterior, în perioada anilor 2012 – 2015, Dorin Recean fusese ministru de Interne.
Mai mulți miniștri care au avut funcții în guvernul Gavrilița sunt propuși și în guvernul Recean. Alianța partidelor de opoziție, PCRM – PSRM, a anunțat că nu susține guvernul Recean ci solicită alegeri anticipate.
Parlamentul Republicii Moldova are o majoritate pro – occidentală
La începutul acestei săptămâni, imediat după ce Natalia Gavrilița demisionase din funcția de premier, președinta Maia Sandu a avut o declarație dură, în care a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova. Natalia Gavrilița a invocat, drept motiv al demisiei, faptul că n-a avut susținere în interiorul Republicii Moldova. Maia Sandu a spus, în mesajul ei, că Rusia va încerca destabilizarea Republicii Moldova sub acoperirea unor proteste ale Opoziției de la Chișinău.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!