29 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInternaționalPremierul Cehiei: Este posibil ca Rusia să fie în spatele tentativei de...

Premierul Cehiei: Este posibil ca Rusia să fie în spatele tentativei de incendiere a autobuzelor municipale din Praga

Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei, a sugerat că Rusia s-ar putea afla în spatele tentativei de incendiere a autobuzelor municipale din Praga de săptămâna trecută, potrivit agenţiei Reuters, conform defenseromania.ro.

Poliția a anunțat că a arestat sâmbătă un bărbat de 26 de ani implicat într-o tentativă dejucată de incendiere a mai multor autobuze și l-a acuzat de terorism.

,,Există suspiciunea că atacul a fost organizat și finanțat probabil din Rusia”, a declarat Fiala la o conferință de presă.

El a adăugat că acesta face parte dintr-un război hibrid purtat împotriva Cehiei de către Rusia, “împotriva căruia trebuie să ne apărăm și pe care trebuie să îl oprim”.

,,Rusia încearcă în mod repetat să semene neliniște, să submineze încrederea cetățenilor în statul nostru”, a precizat el.

Poliția a declarat că suspectul este un bărbat vorbitor de limbă spaniolă din America de Sud. Acesta se afla în Republica Cehă de cinci zile înainte de tentativa de atac de miercuri seara.

Poliția a precizat că suspectul nu a reușit să comită atacul datorită vigilenței personalului de la depoul de autobuze din Praga.

La 8 iunie, poliția din Cehia a sporit măsurile de securitate în spațiile publice, în centrele comerciale, în transportul public și în gări, ca urmare a informațiilor privind un posibil atac terorist.

La începutul lunii mai, în Polonia au avut loc o serie de incendii de proporții – un centru comercial a ars în Varșovia, un incendiu de proporții a avut loc într-o parcare lângă Katowice, dar au existat și o serie de incidente mai puțin cunoscute.

Ulterior au apărut rapoarte despre reținerea a nouă persoane, suspectate de activități de sabotaj pe teritoriul Poloniei, ordonate de Rusia.

Un incendiu produs la un autobuz din India a ucis cel puțin 25 de persoane, iar opt sunt rănite

Un incendiu a cuprins un autobuz ce s-a prăbușit și a izbucnit în flăcări, ucigând cel puțin 25 de persoane și rănind opt în statul Maharashtra, India, din vestul țării, la primele ore de sâmbătă (1 iulie), au declarat poliția și oficialii, potrivit Reuters.

Poliția locală a spus că autobuzul s-a prăbușit într-un despărțitor de drum, în jurul orei 1:35 a.m. (20:00 GMT) pe o autostradă, rupând rezervorul de motorină al vehiculului și declanșând un incendiu, adăugând că majoritatea victimelor nu au putut scăpa din vehiculul care ardea.

Ministrul-șef al statului, Eknath Shinde, și prim-ministrul Narendra Modi au postat tweet-uri separate în care își exprimă tristețea și au spus că vor plăti sprijin familiei fiecărei victime, în valoare de 700.000 de rupii indiene (8.500 de dolari).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Theate îl sprijină pe “ghinionistul” Lukaku să-și revină pentru Belgia

Fundașul belgian Arthur Theate a declarat că nu are nicio îndoială că norocul lui Romelu Lukaku se va schimba, după ce a văzut trei...

Bilanțul victimelor în Gaza depășește 37.000 după opt luni de război

Ministerul Sănătății din Gaza, condusă de Hamas, a declarat duminică că cel puțin 37.598 de persoane au fost ucise în timpul celor peste opt...

Corp găsit după inundațiile din Elveția, două persoane încă dispărute

Salvatorii elvețieni au găsit duminică corpul uneia dintre cele trei persoane dispărute de la inundațiile care au lovit cantonul sud-estic Grisons, a declarat poliția. Furtunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă