13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalPremieră: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile...

Premieră: Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene ale Ungariei

Comisia Europeană recomandă suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanţarea acordată Ungariei, din cauza corupţiei.

Este primul astfel de caz din blocul celor 27 de naţiuni europene care este vizat de o astfel de sancţiune, menită să protejeze mai bine statul de drept, potrivit Reuters.

UE a introdus această sancțiune financiară în urmă cu doi ani, tocmai ca răspuns la ceea ce spune că reprezintă o subminare a democrației în Polonia și Ungaria.

Premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-uri și mediul academic, și a restrâns drepturile migranților, ale homosexualilor și femeilor pe parcursul a mai bine de un deceniu la putere.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea și gestionarea fondurilor UE”, a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn.

„Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”.

El a evidențiat neregulile sistemice din legile Ungariei privind achizițiile publice, garanțiile insuficiente împotriva conflictelor de interese, deficiențele în urmărirea penală eficientă și deficiențele altor măsuri împotriva corupției.


Hahn a mai spus că Comisia recomandă suspendarea a aproximativ o treime din fondurile de coeziune preconizate pentru Ungaria din bugetul comun al blocului pentru perioada 2021-2027, în valoare totală de 1,100 miliarde de euro.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au acum până la trei luni pentru a decide cu privire la propunere.

Pentru ca măsurile să se califice drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept şi/sau riscurilor pe care le creează pentru bugetul UE şi interesele financiare ale Uniunii.

Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să abordeze problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legile şi normele relevante şi puse în aplicare în consecinţă.

Până la îndeplinirea etapelor cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne un risc pentru buget.

Aşa se explică decizia de duminică şi măsurile propuse, care ţin cont şi de acţiunea de remediere pe care a prezentat-o ​​Ungaria.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri: O suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaţionale în cadrul politicii de coeziune; o interdicţie de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct şi indirect.

Consiliul are la dispoziţie o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, cu majoritate calificată.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

DNA Bisericesc credincioșii cer Sfântului Sinod să-i grăbească înființarea!

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfințitul Calinic, a declanșat o dezbatere aprinsă după ce a afirmat că nu a fost informat despre...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...

Austria: Raiffeisen Bank International investigată (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru deficienţe privind combaterea spălării banilor, a anunţat joi grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă