19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalPrelungirea licenţei Antena1 încinge spiritele în CNA

Prelungirea licenţei Antena1 încinge spiritele în CNA

CNA a luat în discuţie, joi, solicitarea Antena TV Group de prelungire a licenţei Antena 1, care urmează să expire pe 21 aprilie, amânând luarea unei decizii în acest caz şi cerând prezenţa reprezentantului acţionariatului – familia Voiculescu – în faţa Consiliului, informează Mediafax.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, solicitarea societăţii Antena TV Group SA de prelungire a licenţelor audiovizuale pentru televiziunea Antena 1 şi pentru staţia din Constanţa a Antena 1.

La şedinţa CNA a fost prezentă o delegaţie a Antena TV Group, din care au făcut parte Mircea Toader, director de licenţe la Antena TV Group, Isabella Cârmu, channel manager Antena 1, şi Andreea Berecleanu, prezentatoarea Observatorului Antena 1. Întrucât, miercuri, Antena TV Group a anunţat că Adrian Nanulescu, CEO al grupupului, şi-a încheiat mandatul, la şedinţa CNA de marţi nu a participat niciun reprezentat din partea acţionariatului Antena TV Group, fapt care i-a nemulţumit pe unii dintre membrii CNA.

Discuţiile, care s-au întins pe durata a circa două ore, s-au concretizat la final într-un vot împotriva prelungirii licenţei audiovizuale a Antena 1. Pentru prelungire au votat doar Răsvan Popescu, Mihai Mălaimare şi Cristina Trepcea, astfel solicitarea Antena TV Group va fi rediscutată automat într-una din şedinţele viitoare ale CNA.

La propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, care a fost susţinut de Narcisa Iorga şi Gelu Trandafir, Consiliul va invita la următoarea şedinţă a Consiliului şi persoana care a fost desemnată administrator al Antena TV Group, în locul lui Adrian Nanulescu, sau un reprezentant al acţionariatului. Propunerea iniţială a lui Onisei viza invitarea la CNA chiar a acţionarilor Antena TV Group – familia Voiculescu -, însă această propunere nu a întrunit numărul minim necesar de voturi – şase – pentru a putea fi aplicată.

Acţionarii Antena TV Group, societate care deţine, în afară de Antena 1, televiziunile Antena 2, Euforia TV, Antena International şi Gsp TV, sunt: Camelia Voiculescu (41,780095%), Corina Voiculescu (37,457653%), Mihai Lazăr (8,644884%), Anca Raluca Gheorghe (4,322442%), Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României (membru fondator şi preşedinte Dan Voiculescu) – 3,91666%, Grivco SA – 3,878266%. Acţionarii Grupului Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA sunt: Camelia Voiculescu (39,125%), Corina Voiculescu (39,125%), Anca Raluca Gheorghe (10%), Mihai Lazăr (10%) şi Elena Sorina Constanda (1,75%).

Încă din debutul întâlnirii de joi cu reprezentanţii Antena TV Group, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, le-a atras atenţia că Antena 1 a primit, de la înfiinţare, 242 de sancţiuni din partea CNA, pentru încălcări grave ale legislaţiei audiovizualului, în special în emisiunile de divertisment (în 2010, s-au aplicat 22 de sancţiuni, iar în 2011 – 15).

„Am avut câteva întâlniri cu alţi reprezentanţi ai postului în legătură cu emisiunea «În gura presei», care încalcă legislaţia privind protecţia minorilor, fiind difuzată la ora 10.00, în reluare, pe Antena 1. Cu ce argumente veniţi să solicitaţi prelungirea de licenţă cu încă nouă ani?”, i-a întrebat Narcisa Iorga pe reprezentanţii Antena 1.

Isabella Cârmu, channel manager Antena 1, a spus că, în ultimul an, numărul de sancţiuni primite de Antena 1 de la CNA s-a redus. „Ne concentrăm foarte mult pe o relaţie cu producătorii, şi cei externi şi cei interni. Există o responsabilizare la nivel contractual cu producătorii, şi cei interni şi cei externi”, a explicat Isabella Cârmu.

Ea a precizat că pe Antena 1 se difuzează varianta editată a emisiunii „În gura presei”, fiind eliminate toate pasajele care ar putea încălca legislaţia privind protecţia minorilor.

De asemenea, ea a spus că la emisiunea „Acces Direct” – una dintre cele mai sancţionate programe de la Antena 1 de CNA – derapajele au fost de fiecare dată comunicate către producător şi s-au luat măsurile care se impun. „«Acces Direct» are un format «vita in diretta», prezintă viaţa aşa cum este. Emisiunea a avut o misiune grea, pentru că este în competiţie cu Ştirile de la ora 17.00”, a spus Isabella Cârmu, precizând că, în ultima vreme, „Acces Direct” încearcă să evite scandalurile.

„Cum încercaţi să evitaţi scandalurile, câtă vreme dumneavoastră (Antena 1, n.r.) invitaţi cu bună ştiinţă doi oameni care ştiţi că vor ajunge la scandal şi la bătaie în direct?”, a întrebat Narcisa Iorga, făcând referire la Mariana Moculescu şi iubitul ei.

În schimb, Andreea Berecleanu a spus că nu îi plac scandalurile de niciun fel, însă calitatea invitaţilor s-a degradat în întregul mediu audiovizual în ultimii ani.

„În ultimii zece, s-au observat mutaţiile de pe piaţa audiovizualului. Acum 18 ani, eram la Antena 1, ulterior am plecat, apoi m-am întors, în 2003, şi a fost alegerea mea. Antena 1 este un post liber, probabil de aici se trag şi cele 242 de sancţiuni. Nu avem parte de construngeri, cel puţin la «Observator». Libertatea de expresie, libertatea cuvântului, este ca oriunde altundeva, în străinătate. Argumentele – o parte dintre ele, pentru care cred că merită ca licenţa să fie prelungită, sunt nenumăratele campanii sociale de mare forţă pe care Antena 1 le-a făcut (…) şi empatia şi mesajele de susţinere pe care le primim şi le primesc zilnic de la telespectatori. Sunt oameni care îşi doresc ca Antena 1 să meargă mai departe”, a spus Andreea Berecleanu.

„Noi nu vorbim de câteva activităţi de caritate, care emoţionează publicul”, i-a răspuns Christian Mititelu, un alt membru al CNA. În ceea ce priveşte emisiunea „Acces Direct”, Mititelu a spus că poate fi adus în acest program şi un alt gen de public. „Lumea, în general, s-a săturat de lucrurile astea – chestiuni sordide (…) Eu vorbesc de protecţia mentalului colectiv al societăţii, las deoparte de protecţia minorilor”, a mai spus el.

„În mare parte, timp de două ore, la «Acces Direct» nu avem doar bătăi (…) Eu, în privinţa «Observatorului», ştiu ce am de făcut. Antena 1 are şi programe la care, slavă Domnului, copiii mei se pot uita, cum ar fi «Plasa de stele», cum ar fi «Câştigi în 60 de secunde». Dar suntem un post mass market, trebuie să satisfacem toate categoriile de public”, a spus Andreea Berecleanu, precizând că emisiunile în direct au şi o „doză de risc”.

Pe de altă parte, în urma unei întrebări venite de la Narcisa Iorga, Andreea Berecleanu a precizat că nu există precedent la Antena 1 cu privire la ştirea în care o femeie a fost prezentată ca fiind o bugetară, care nu are bani să cumpere un kilogram de roşii, iar apoi s-a dovedit că de fapt ea era vânzătoare la o tarabă. „Nu există precedent la «Observator», este vorba despre un student aflat în practică şi a fost montată foarte târziu ştirea. Ne-am asumat greşeala”, a mai spus Berecleanu.

Ulterior, Ioan Onisei a spus, referindu-se la nevoia publicului de emisiunile tabloid: „Cred că este un cerc vicios, când se spune că publicul are nevoie de acest gen de emisiuni”, a spus Onisei, precizând că o staţie care este a doua ca audienţă în România ar trebui să se preocupe mai mult de educarea publicului.

„Nu tabloidizarea face audienţă, ci spectacolul în toate formele lui, un spectacol de monden, de talente”, i-a răspus Isabella Cârnu. „Este motivul pentru care emisiunea «În puii mei» face mai multă audienţă decât «Plasa de stele»”, a spus şi Andreea Berecleanu.

„Din păcate, însă, legea, aşa cum este ea, nu face vorbire în mod clar, coerent, explicit, ce trebuie să însemne audiovizualul, despre care este datoria, obligaţia, chiar şi minimală faţă de poporul român. Dumneavoastră primiţi o frecvenţă gratuit, după care spuneţi că sunteţi un post privat, care trebuie să facă rating. Nimeni nu face vorbire despre datoria faţă de poporul român. Personal, sunt pentru acordarea frecvenţelor pe bani grei. Personal, nu mă regăsesc deloc în postul dumneavoastră. Nu mă regăsesc aproape în niciunul. În România, eu sunt exilat timp de 15 minute în jurnalul TVR Cultural. Eu, soţia, şi copiii mei nu ne regăsim nicăieri. Pe de altă parte, sunt dator să constat că, dacă postul X există, plăteşte salarii, el se adresează cuiva. Există un segment servit de aceste posturi. Ca atare, trebuie să judec pozitiv şi să vă dau votul meu”, a spus Mihai Mălaimare, membru al CNA.

El a spus că Antena 1 trebuie să recunoască faptul că există şi limite. „Nu poţi să admiţi să existe o emisiune care se cheamă «În puii mei», nu poţi să admiţi o emisiune la care ţi se încreţeşte pielea când te uiţi şi vorbesc despre emisiunea lui Capatos”, a spus Mălaimare.

În acest sens, şi Christian Mititelu a spus că el crede că se impune un angajament din partea Antena TV Group să schimbe denumirea „În puii mei”. „Mi se pare un titlu înşelător, pentru că cel care realizează mi se pare un om talentat. Al doilea angajament pe care l-aş dori ar fi aplicarea unei exigenţe mai mari în privinţa tipologiei invitaţilor. Fără acest gen de invitaţi, veţi fi obligaţi să fiţi mai creativi şi să atrageţi un public mai larg, care va fi în beneficiul societăţii”, a mai spus Mititelu.

„Noi nu putem să stabilim cine trebuie să fie invitat şi cine nu. Problema este să nu mai existe derapaje în emisiunile de divertisment”, a spus şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

În cele din urmă, Ioan Onisei a propus amânarea deciziei în cazul prelungirii Antena 1. „Trebuie să vină cu o grilă clară, detaliată, precisă şi în limba română, nu în limba engleză. Cred că ar fi bine să avem în faţa CNA reprezentanţii acţionariatului. Staţia nu mai are un CEO, la nivel executiv cred că garanţii de genul celor pe care le-aţi cerut nu pot fi garantate decât de un reprezentant al acţionariatului. Noi am stat de vorbă cu doi directori generali ai Antena TV Group, Adrian Nanulescu şi Sorin Alexandrescu, şi chiar şi cu domnul Oancea. Am avut asigurări la un nivel superior, dar nu s-a întâmplat nimic. Acţionariatul le dă banii să achiziţioneze anumite formate, decizia redacţională trebuie să se ducă într-o decizie de ordin economic-financiar”, a mai spus Onisei.

„Nu cred că este o ruşine să vină reprezentantul acţionariatului la o instituţie a statului. Este, totuşi, un post care a înregistrat 242 de sancţiuni pe durata unei licenţe, este al doilea post ca audienţă, e un post care îşi schimbă directorii, deci cred că este foarte necesar să discutăm cu proprietarul”, a spus Narcisa Iorga.

Însă Christian Mititelu a precizat că în alte cazuri nu au fost invitaţi acţionarii televiziunilor la CNA. „Eu nu am spus să vină doamna Voiculescu, domnul Fundaţia Voiculescu sau doamna Grivco SA”, i-a răspuns Iorga. În cele din urmă, discuţia s-a încheiat, urmând să fie reluată într-o şedinţă viitoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă