8.2 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPoroşenko anunţă crearea unei biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei

Poroşenko anunţă crearea unei biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei

La Conciliu au participat reprezentanţi a trei biserici ortodoxe concurente, notează dpa. Episcopii reprezentând două dintre biserici au votat în favoarea creării unei biserici ortodoxe ucrainene independente, în timp ce o a treia biserică – rămasă fidelă Moscovei – şi-a trimis doar doi reprezentanţi la reuniunea care s-a desfăşurat în catedrala Sfânta Sofia, din centrul Kievului, informează AFP, Reuters, dpa şi EFE, preluate de Agerpres.

În principiu, la eveniment urmau să participe două formaţiuni ortodoxe: Patriarhatul Kievului, autoproclamat în 1992 şi care dispune de cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, precum şi micuţa biserică aşa-zis autocefală, scrie AFP. Ramura fidelă Patriarhatului Moscovei, care a pierdut o parte din credincioşi după începerea crizei ucraineano-ruse în 2014, dar care dispune în continuare de cel mai mare număr de parohii în Ucraina, a respins conciliul, denunţându-l drept ilegal, şi a interzis clerului său să participe.

Însă, potrivit Patriarhatului Kievului, mai mulţi episcopi şi preoţi au fost prezenţi la conciliu. ”Am văzut doi dintre episcopii noştri în fotografii” făcute la conciliu, a confirmat pentru AFP episcopul Kliment, purtător de cuvânt al ramurii loiale Moscovei. Un purtător de cuvânt al Bisericii ortodoxe ruse, mitropolitul Ilarion, a declarat că participarea lor la conciliu ”nu poate decât să producă tristeţe” şi a comparat-o cu trădarea lui Iuda.

”Această zi sacră va intra în istorie drept cea a creării unei Biserici autocefale (independente – n.r.) unite în Ucraina. Ziua independenţei noastre definitive de Rusia”, a declarat Poroşenko, al cărui discurs a fost transmis la televiziunea locală.

Anteriorul anunţului, preşedintele Poroşenko a făcut apel la feţele bisericeşti să folosească această ocazie de a-şi face propria biserică, independentă de Moscova. ”Viitorul Ucrainei – libertatea noastră, independenţa noastră naţională şi spirituală de Rusia – depinde de voi şi doar de voi”, le-a transmis Poroşenko, potrivit dpa.

Câteva sute de oameni agitând drapele ucrainene şi-au manifestat sprijinul pentru decizie, în faţa catedralei unde s-a desfăşurat sinodul. Totodată, poliţia a securizat centrul Kievului, unde se strânseseră sâmbătă mii de oameni în aşteptarea deciziei.

În octombrie, patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a recunoscut o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, revocând o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei. În replică, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhatul Constantinopolului.

”Glorie!”, au strigat oamenii, după anunţul lui Poroşenko, care a făcut din independenţa religioasă a Ucrainei o chestiune de securitate naţională şi unul dintre elementele cheie ale campaniei sale electorale pentru scrutinul prezidenţial din 31 martie 2019. ”Ce este această biserică? Este o biserică fără Putin. Ucraina nu va mai bea otrava moscovită din potirul Moscovei”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Ministrul culturii a anunţat la rândul său alegerea în fruntea acestei noi biserici a mitropolitului Epifaniy, în vârstă de 39 de ani, considerat un apropiat al patriarhului Kievului, Filaret, excomunicat de biserica rusă, dar reabilitat de Patriarhatul Constantinopolului în octombrie.

Puţin cunoscut publicului, Epifaniy, pe numele său de mirean Serghei Dumenko, este originar din regiunea Odesa (sud), majoritar rusofonă. Însă spre deosebire de numeroşi demnitari ortodocşi ucraineni care au studiat în Rusia, Epifaniy şi-a făcut studiile în Ucraina şi Grecia, potrivit BBC. El a primit titlul de episcop în 2009 şi de arhiepiscop patru ani mai târziu.

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă