25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalPolonia: Ministrul Mediului susţine dialogul cu UE privind defrişările de la Bialowieza

Polonia: Ministrul Mediului susţine dialogul cu UE privind defrişările de la Bialowieza

Declarația a venit la o zi după ce Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia a încălcat legislaţia europeană atunci când a aprobat defrişările masive la Bialowieza, sit natural protejat, transmite PAP.

Kowalczyk a reafirmat că Polonia se va conforma deciziei CJUE. În cadrul unui interviu pentru postul naţional de radio, el a spus că guvernul polonez intenţionează să stabilească o echipă de experţi care să elaboreze recomandări privind modalităţile de protejare a pădurilor de la Bialowieza.

Ministrul polonez a adăugat că pădurile trebuie să fie protejate, dar că este necesar ‘un compromis’ între metodele active şi cele pasive.

”Cred că acest dialog cu Uniunea Europeană este necesar pentru a explica acţiunile noastre înainte de a le pune în practică”, a subliniat Henryk Kowalczyk.

CJUE a decis marţi că Polonia ‘nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile’ de a proteja pădurea de la Bialowieza şi că defrişările masive au pus în pericol numeroase specii de păsări şi insecte.

Polonia a fost adusă în faţa CJUE de către Comisia Europeană după ce autorităţile de la Varşovia au autorizat activităţi de defrişare la Bialowieza care, ca una dintre ultimele păduri ancestrale din Europa, este protejată de legislaţia UE.

După o cerere ‘urgentă’ a Comisiei Europene, CJUE a dispus, la 27 iulie anul trecut, suspendarea tăierilor de arbori în situl natural protejat, în aşteptarea unei decizii definitive. Comisia Europeană prezentase la 13 iulie un aviz motivat împotriva Poloniei privind încălcarea dreptului UE. Executivul european i-a reproşat Varşoviei că efectuează o exploatare forestieră la scară extinsă în această pădure, ceea ce ar ameninţa integritatea sitului, în special prin tăierea arborilor seculari.

Polonia a susţinut constant că efectuează defrişări de ‘siguranţă’, pentru a împiedica atacurile insectelor xilofage şi pentru a reduce riscul producerii unor incendii, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Mesajul transmis de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române către Patriarhul Ierusalimului

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Preafericitul Daniel, a transmis duminică un mesaj de solidaritate și îngrijorare către Patriarhul Ierusalimului, în contextul escaladării conflictului militar...

Rusia – Ucraina, ziua 760. Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București

Congresul Mondial al Ucrainenilor se desfășoară la București, la Palatul Parlamentului, în perioada 12 - 15 aprilie 2024. La ceremonia de deschidere, din data de...

O tânără în scaun cu rotile, dată dispărută în Giurgiu

Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu, Poliția Municipiului Giurgiu a fost alertată de o dispariție, cu o seară în urmă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă