31 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăInternaționalPoliomielita, eradicată complet din Africa

Poliomielita, eradicată complet din Africa

Certificarea acestei reuşite, anunţată în timpul unei videoconferinţe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), presupune că toate cel 47 de ţări africane din OMS au eradicat boala virală care poate provoca paralizie ireversibilă. Ultimul caz din Africa a fost înregistrat în urmă cu patru ani în nord-estul Nigeriei.

„Datorită eforturilor depuse de guverne, personalul medical şi comunităţi, peste 1,8 milioane de copii au fost salvaţi de această boală”, a transmis OMS într-un comunicat publicat înainte de această reuniune considerată istorică şi care reprezintă o etapă crucială în eradicarea bolii la nivel mondial.

În mod normal, sunt necesari trei ani fără niciun caz declarat pentru a obţine certificarea OMS, dar organizaţia ONU a preferat să aştepte de data aceasta patru ani pentru a fi 100% sigură că nu mai există niciun pericol.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă. Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă