4 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăInternaționalPlanul american pentru Europa. O mie de militari în România, 2000 în...

Planul american pentru Europa. O mie de militari în România, 2000 în Polonia, alți 8500 în pregătire

Planul american pentru Europa, menit să apere țările NATO împotriva Rusiei, a fost anunțat oficial, joi, 3 februarie 2022.

În România vor sosi, din Germania, o mie de militari din Forțele Terestre americane (US Army). Aceștia reprezintă o forță suplimentară, pe lângă cei 900 de militari americani aflați deja în România.

„Ca parte a efortului nostru mai amplu de a ne demonstra angajamentul față de Aliații NATO și de a descuraja agresiunea din partea Rusiei, Statele Unite repoziționează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați deja în teatrul de operațiuni din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staționată la baza Vilseck din Germania va disloca o unitate de forțe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roți, pentru a descuraja agresiunea și a consolida capabilitățile de apărare în statele Aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit”, a anunțat Departamentul Apărării al SUA.

Acești o mie de oameni reprezintă o forță suplimentară. Ei se adaugă celor peste 900 de militari americani aflați deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație.

Un comandament de forțe va fi în Germania

Separat de acești militari, Pentagonul va trimite trupe din SUA în Germania și Polonia. În aceste două țări vor sosi în total 2000 de militari americani.

„În plus, Secretarul Apărării a ordonat dislocarea a aproximativ 2.000 de militari din Statele Unite în Europa în următoarele zile. Printre aceștia se numără 1.700 de militari din Divizia 82 Aeropurtată și unități esențiale de sprijin, care vor fi dislocați în Polonia de la Fort Bragg, Carolina de Nord, precum și aproximativ 300 de militari din Corpul de Armată 18 Aeropurtat, care se vor deplasa de la Fort Bragg în Germania. Divizia 82 Aeropurtată dislocă elemente ale Componentei de Luptă din Brigada Infanterie și unități esențiale de sprijin în Polonia. Corpul de Armată 18 Aeropurtat dislocă un comandament de eșalon de forțe întrunite în Germania.”

„Împreună, aceste unități sunt antrenate și dotate pentru o gamă de misiuni de descurajare a agresiunii și de asigurare și apărare a Aliaților noștri în această perioadă de risc sporit. Ne-am coordonat îndeaproape cu Aliații noștri din Polonia și Germania pentru a pregăti aceste dislocări și apreciem sprijinul lor”, anunță Pentagonul.

Planul american pentru Europa include trupe pentru Forța de Răspuns a NATO

Aceste forțe sunt doar cele deja în curs de dislocare. Alți 8500 de militari, aflați „în postură de alertă ridicată din 24 ianuarie”, așteaptă în SUA.

„Nu sunt dislocați încă, dar rămân pregătiți de relocare în cazul în care sunt solicitați să sprijine Forța de Răspuns a NATO (NRF), dacă aceasta este activată sau, după caz, dacă este nevoie de ei în alte contingente, conform ordinelor Secretarului Apărării sau ale Președintelui. Continuăm să analizăm postura forțelor noastre armate și situația din Europa, având în vedere că gravitatea acestei situații necesită toată atenția noastră”, precizează Pentagonul. 

„Aceste forțe nu vor lupta în Ucraina”

„Ca parte a angajamentului nostru de a susține principiile unei ordini internaționale bazate pe norme și securitatea Aliaților noștri din NATO, Statele Unite au dislocat în Europa un număr semnificativ de forțe pregătite de luptă.  Aceste forțe dislocate în amplasamente înaintate contribuie la descurajarea agresiunii și, în cazul în care descurajarea dă greș, acestea luptă umăr la umăr cu Aliații noștri pentru a menține securitatea și stabilitatea în Europa. La ordinul Președintelui și ca urmare a recomandării Secretarului Austin, Departamentul Apărării va repoziționa spre est anumite unități staționate în Europa, va disloca în amplasamente înaintate din Europa unități staționate în SUA, suplimentare, și va menține nivelul de alertă al forțelor de reacție în vederea îndeplinirii acestor angajamente”, precizează SUA.

Un detaliu foarte important este legat de locul misiunii.

„Aceste forțe nu vor lupta în Ucraina. Nu sunt mișcări permanente. Ele reacționează la împrejurările actuale.”

„Ne vom adapta postura, pe măsură ce evoluează aceste împrejurări și vom continua să ne consultăm îndeaproape cu Aliații NATO pentru a asigura o postură colectivă corespunzătoare pentru descurajare și apărare.”

Statele Unite salută anunțurile acelor aliați „privind faptul că iau în considerare să aducă contribuții suplimentare la îmbunătățirea posturii NATO pe Flancul Estic”. Sunt menționate anunțurile din Franța, Spania, Marea Britanie, Olanda și Danemarca.

Una dintre țările cu prezență puternică în NRF este Franța. După cum se știe, președintele Macron a anunțat că și Franța trimite trupe în România. Efectivul detașamentului francez nu a fost încă dezvăluit.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă