3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPlaneta este la un pas de "anihilarea nucleară", afirmă șeful ONU

Planeta este la un pas de „anihilarea nucleară”, afirmă șeful ONU

Șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU) a avertizat că lumea este la un pas de „anihilarea nucleară” și că se confruntă cu pericole care nu au mai fost văzute de la Războiul Rece încoace.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că „omenirea se află la un pas de anihilare nucleară”, din cauza războiului din Ucraina, alături de alte amenințări nucleare din întreaga lume, scrie Euronews.

El a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), vechi de zeci de ani, care urmărește să prevină răspândirea armelor nucleare și, în cele din urmă, să realizeze o lume fără arme nucleare.

În discursul său de deschidere, Guterres a declarat că reuniunea întârziată de pandemie, care are ca scop revizuirea acestui acord istoric, are loc pe fondul unui „pericol nuclear care nu a mai fost văzut de la apogeul Războiului Rece”.

Conferința este „o oportunitate de a pune la punct măsurile care vor ajuta la evitarea unui dezastru sigur și de a duce omenirea pe o nouă cale spre o lume fără arme nucleare”, a spus el.

„Riscurile de proliferare sunt în creștere, iar gardurile de protecție pentru a preveni escaladarea sunt tot mai slabe”, a adăugat Guterres, subliniind că „crizele – cu nuanțe nucleare – se înrăutățesc din Orientul Mijlociu și din Peninsula Coreeană”. 

Amenințarea unei catastrofe nucleare a fost evocată, de asemenea, de Statele Unite (SUA), Japonia, Germania, de șeful ONU pentru probleme nucleare și de mulți alții.

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că Rusia, care nu s-a adresat conferinței în intervalul programat, este „angajată în acțiuni nesăbuite și periculoase de sabotaj nuclear” în Ucraina.

El a citat avertismentul președintelui rus Vladimir Putin că orice intervenție în conflict ar putea avea „consecințe pe care nu le-ați văzut niciodată” și că țara sa este o „puternică putere nucleară”.

Blinken a subliniat, de asemenea, pericolele reprezentate de viitorul test nuclear al Coreei de Nord și de Iran, despre care a spus că „nu vrea sau nu poate” să accepte o înțelegere pentru a reveni la acordul nuclear din 2015, care vizează limitarea programului său nuclear. 

Putin a renunțat aparent la avertismentele sale nucleare din trecut, pe măsură ce conferința a început.  

„Credem că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, a declarat președintele rus într-un mesaj de salut adresat participanților la TNP, postat luni pe site-ul său. 

„Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”.

Blinken a mai afirmat că Rusia folosește centrala nucleară ucraineană din Zaporizhzhya – care este cea mai mare din Europa – ca bază militară, după ce a confiscat-o de la Kiev la începutul războiului. 

Forțele rusești trăgeau asupra ucrainenilor de pe acest sit, „știind că nu pot și nu vor să riposteze pentru că ar putea lovi accidental un reactor nuclear sau deșeuri puternic radioactive aflate în depozit”, a spus el. 

„Acest lucru aduce ideea de scut uman la un nivel cu totul diferit și îngrozitor”.

Delegația Rusiei la conferință a respins cu fermitate afirmația lui Blinken într-o declarație de luni seară, spunând că un număr mic de membri ai personalului său se aflau la centrala nucleară „pentru a asigura securitatea și siguranța acesteia”.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că războiul din Ucraina este „atât de grav încât spectrul unei potențiale confruntări nucleare, sau al unui accident, a reapărut din nou.”

El a avertizat că situația de la Zaporizhzhya „devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, îndemnând în același timp ambele părți să permită unei echipe de experți în securitate a AIEA să viziteze centrala, lucru care nu a fost posibil în ultimele 2 luni.

Guterres a făcut apel la participanții la conferință să ia măsuri pentru a evita dezastrul nuclear. 

Printre acestea s-au numărat reafirmarea și consolidarea urgentă a „normei vechi de 77 de ani împotriva utilizării armelor nucleare” și lucrul neîncetat în vederea eliminării armelor nucleare prin noi angajamente de reducere a arsenalelor. 

De asemenea, el a cerut liderilor mondiali să abordeze „tensiunile fierbinți din Orientul Mijlociu și Asia” și să promoveze utilizarea pașnică a tehnologiei nucleare.

„Generațiile viitoare se bazează pe angajamentul dumneavoastră de a vă îndepărta de abis”, le-a spus el diplomaților. „Acesta este momentul nostru de a îndeplini acest test fundamental și de a ridica norul anihilării nucleare o dată pentru totdeauna”.

În vigoare din 1970, TNP are 191 de semnatari, ceea ce îl face unul dintre acordurile de control al armelor cu cea mai mare adeziune. 

În conformitate cu prevederile sale, cele cinci puteri nucleare inițiale – SUA, China, Rusia (pe atunci Uniunea Sovietică), Marea Britanie și Franța – au convenit să negocieze în vederea eliminării arsenalelor lor în viitor, în timp ce națiunile fără arme nucleare au promis să nu le achiziționeze în schimbul garanțiilor că vor putea dezvolta energia nucleară în scopuri pașnice.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Ciolacu și Lasconi, primele declarații după exit poll-uri

Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR), au făcut duminică seara, după închiderea oficială a urnelor, primele declarații, după ce exit poll-urile arată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă