6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalPhenianul furnizează arme chimice şi rachete balistice Siriei şi Myanmarului

Phenianul furnizează arme chimice şi rachete balistice Siriei şi Myanmarului

Potrivit unui raport confidenţial al observatorilor independenţi ai ONU, Coreea de Nord a furnizat arme Siriei şi Myanmar, violând sancţiunile organizaţiei mondiale. Astfel a câştigat peste 200 milioane dolari din exporturile produselor ilicite, în 2017.

Raportul pentru Comitetul de sancţiuni al Consiliului de Securitate precizează că observatorii au anchetat cooperarea în curs între Siria şi Myanmar, inclusiv între Phenian şi Centrul de Studii şi Cercetări Știinţifice din Siria, care supervizează programul de arme chimice al ţării.

Ancheta a prezentat „dovezi privind încălcarea embargoului ONU asupra armelor şi alte încălcări, inclusiv prin transferul de piese utile programelor de rachete balistice şi a armelor chimice”.

De asemenea, observatorii ONU au inspectat încărcătura a două cargouri ale Coreii de Nord în drum spre Siria, interceptate de ţări care nu sunt numite în raport. Ambele nave conţineau panouri rezistente la acizi care pot  acoperi o suprafaţă egală unui proiect industrial la scară mare. Încărcăturile sechestrate ar putea fi utilizate pentru construirea de cărămizi pentru zidul interior al unei uzine chimice.

Siria a acceptat distrugerea armelor sale chimice în 2013 dar acum diplomaţi şi inspectori ai armelor suspectează, că în secret, Siria a menţinut sau a dezvoltat o nouă capacitate de arme chimice.

Observatorii ONU au mai declarat că o ţară, pe care nu au numit-o, a raportat că are dovezi că Myanmar a primit sisteme de rachete balistice din Coreea de Nord, ca şi arme convenţionale, inclusiv lansatoare de rachete şi rachete sol-aer.

Raportul mai dezvăluie că Phenianul a expediat cărbune spre porturi, în special din Rusia şi China, în Coreea de Sud, Malaezia şi Vietnam utilizând documente potrivit cărora originea cărbunelui este Rusia şi China. Ancheta a mai privit şi transferurile de produse petroliere de la o navă la alta, fie în largul porturilor sale Wonsan şi Nampo, fie în apele internaţionale, violând sancţiunile ONU.

Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă