15.5 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăInternaționalPhenianul ascunde 16 baze de rachete balistice

Phenianul ascunde 16 baze de rachete balistice

Phenianul își continuă programul de rachete balistice în 16 baze ascunse,  identificate în noi imagini prin satelit, o rețea cunoscută de multă vreme de agențiile secrete americane și monitorizate pentru validarea sau nu a înțelegerii dintre președintele american, Donald Trump, și cel nord-coreean, Kim Jong-un, în ceea ce privește denuclearizarea.

Deocamdată, acele baze, ascunse de regimul de la Phenian, nu au suferit nicio schimbare în sensul cerut de acord.

„Kim nu și-a respectat nicio promisiune, dimpotrivă, produce arme nucleare în masă”, a declarat Jeffrey Lewis, expert în neproliferare la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterrey.

Există baze ascunse, situate în „terenuri muntoase”, răspândite în văi strâmte, pot fi utilizate pentru desfășurarea de lansatoare de rachete mobile, ceea ce ar fi extrem de dificil pentru alte țări să urmărească și să oprească rachetele înainte de a fi trimise. 

Analiștii s-au interesat în special de baza de operațiuni de la Sakkanmol, situată la doar 84 km de Seul. „Din noiembrie 2018, baza este activă și relativ bine întreținută, arată raportul CSIS. 

Coreea de Nord a ameliorat considerabil tehnologia rachetelor cu ajutorul testelor provocatoare efectuate anul trecut și experții occidentali au ajuns la concluzia că Phenianul are de acum capacitatea de a lovi orice locație pe teritoriul american.

Rămâne de determinat dacă ar putea produce o armă nucleară suficient de mică pentru a fi transportată cu o rachetă.

Raportul este ultima dovadă că deși Coreea de Nord a încetat testele cu rachete, este departe de a dezmembra instalațiile.

Serviciile secrete americane au dezvăluit că regimul de la Phenian continuă să producă noi rachete, iar experții în armament, ca și Mike Pompeo, secretarul de stat american, afirmă că Nordul, care ar deține între 40 și 60 de capete nucleare, în pofida discuțiilor asupra denuclearizării, continuă să producă materie fisibilă care alimentează armele nucleare.

 

Pentagonul lansează sateliți deasupra Coreii de Nord

New York Times și Washington Post precizează că Pentagonul vrea să lanseze primii sateliți deasupra teritoriului nord-coreean, ce ar avertiza imediat când rachetele mobile ar ieși din tunelele din munți, pregătite de lansare.

Dar, din cauza unor conflicte bugetare și birocratice, sistemul de alertă precoce, pus în funcțiune de Administrația Obama și transferat Administrației Trump, nu a putut fi implementat deocamdată. Responsabili actuali și foști care au precizat că nu pot discuta public acest program din cauza clasificării stricte, au declarat că există încă speranța lansării sateliților, dar nu pot anticipa niciun calendar.

Actuala constelație de mari sateliți, în valoare de mai multe miliarde de dolari, care supraveghează Coreea de Nord, este adesea prost poziționată și responsabili americani afirmă că siturile de rachete balistice ale țării sunt sub observație mai puțin de 30% din timp.

Programul dedicat perspectivelor de integrare Nord-Sud este condus de Victor Cha, un eminent expert în Coreea de Nord. Acesta admite că bazele sunt încă active.

„Nu este ca și cum acestea au fost înghețate”, declară Cha.

Dezvăluirea bazelor secrete intervine într-un moment în care deschiderea diplomatică realizată de Donald Trump, bazată pe întâlnirea de la Singapore din iunie cu Kim Jong-un, este în pericol. De atunci, Nordul nu a făcut niciun pas spre denuclearizare și mai multe acțiuni recente  arată că eforturile diplomatice între SUA și Coreea de Nord s-au împotmolit.

O reuniune prevăzută săptămâna trecută la New York între Mike Pompeo și Kim Yong Chol, mâna dreaptă a liderului de la Phenian, a fost amânată, la câteva zile după ce presa nord-coreeană a publicat un comunicat sugerând că testele cu rachete s-ar putea relua dacă negocierile nu progresează.   

Cele mai citite

Ryanair scumpește biletele cu 10%

Michael O'Leary, directorul general al Ryanair a avertizat că cei care călătoresc cu avionul se vor confrunta în această vară cu preţuri mai ridicate...

Polițele ASF, plafonate se scumpesc văzând cu ochii. Sunt promise modificări

Polițele RCA au fost plafonate la nivelul tarifelor din februarie 2023, însă doar teoretic. În realitatea, am calculat că tarifele au crescut cu cel...

Agent Green dezvăluie cum se distrug pădurile din Munții Rodnei

Organizația Agent Green difuzează cel de-al treilea episod al serialului ”Jaf în Parcul Național Munții Rodnei”, în care prezintă situația de pe raza Ocolului...
Ultima oră
Pe aceeași temă