5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPeste 70% din UE sprijină sancțiunile economice împotriva Rusiei

Peste 70% din UE sprijină sancțiunile economice împotriva Rusiei

Peste 70% dintre persoanele intervievate în UE sunt de acord cu impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei, iar două treimi dintre acestea consideră că ar trebui impuse sancțiuni mai severe.

Sprijinul pentru sancțiuni economice este deosebit de ridicat în țările scandinave, statele baltice, România, Polonia și Irlanda. Aceste constatări fac parte dintr-un nou sondaj de referință al UE, ale cărui rezultate urmează să fie publicate în luna iulie.

Respondenții la sondajul Eurofound Living, realizat în aprilie 2022, au exprimat un sentiment larg în favoarea sancțiunilor economice impuse Rusiei, a sprijinului militar și a ajutorului umanitar pentru Ucraina, precum și a unor măsuri practice, cum ar fi asigurarea de locuințe pentru refugiați. În cadrul sondajului, peste 40.000 de persoane care trăiesc în Europa au fost chestionate cu privire la opiniile lor cu privire la o serie de probleme, inclusiv războiul din Ucraina.

76% dintre respondenți și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu războiul, cu rate mai ridicate în unele dintre țările care au granițe cu Rusia, cum ar fi Finlanda, Polonia și statele baltice, precum și în țările sud-mediteraneene și în Irlanda. 80% dintre respondenți au fost de acord cu abordarea UE și națională privind asigurarea de locuințe pentru refugiați și peste 84% dintre respondenți au susținut UE și statele sale membre în furnizarea de ajutor umanitar Ucrainei.

În ceea ce privește sprijinul militar, 66% dintre respondenți sunt de acord cu asta. Imaginea la nivel național a fost variată – în Polonia, țările scandinave, statele baltice, Malta și Irlanda, majoritatea respondenților consideră că UE ar trebui să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei. În schimb, în Italia, Grecia, Slovenia, Slovacia și Bulgaria, 50% sau mai mult dintre respondenți consideră că UE a făcut prea mult în acest sens.

Cetățenii UE sunt îngrijorați de creșterea costurilor energiei: 28% dintre cei intervievați cred că vor avea probleme în plata facturilor la energie, pentru gaz sau electricitate, în timp ce 31% sunt îngrijorați de creșterea costului benzinei. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari preocupări primordiale pentru factorii de decizie politică este aceea că solidaritatea și coeziunea Europei ar putea fi amenințate de impactul valului tot mai mare de campanii de dezinformare desfășurate în întreaga lume.

De exemplu, 24% dintre cei intervievați care folosesc presa tradiționale ca principală sursă de informare nu susțin sancțiunile europene împotriva Rusiei, în timp ce acest procent crește la 39% în rândul celor care folosesc mass-media sociale ca principală sursă de informare și la 45% în rândul celor care nu au fost vaccinați împotriva COVID-19.

Referindu-se la publicarea concluziilor specifice Ucrainei, Massimiliano Mascherini, șeful unității pentru politici sociale a Eurofound, a declarat: „Sprijinul pentru Ucraina este puternic și larg răspândit în întreaga Europă, majoritatea cetățenilor fiind de acord cu gama de măsuri luate până în prezent, inclusiv cu sancțiunile impuse Rusiei. Cu toate acestea, factorii de decizie politică ar trebui să abordeze preocupările economice și sociale imediate ale cetățenilor pentru a consolida încrederea acestora în instituții. În lipsa acestui lucru, există pericolul ca sprijinul și solidaritatea pentru acțiunile UE în Ucraina să fie grav amenințate.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă