27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalPeru, cutremur în politică. Ministrul Apărării demisionează după grațierea lui Fujimori

Peru, cutremur în politică. Ministrul Apărării demisionează după grațierea lui Fujimori

“Da, a demisionat”, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului o sursă din cadrul Ministerului Apărării.

Demisia lui Jorge Nieto, om politic de stânga, a intervenit la o săptămână după cea a ministrului culturii, Salvador del Solar, care s-a opus constant graţierii lui Alberto Fujimori.

La 30 decembrie, peste 230 de scriitori peruani, printre care laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Mario Vargas Llosa, au semnat un manifest în care au calificat această graţiere ca “ilegală şi iresponsabilă”.

Alberto Fujimori, preşedinte al ţării între 1990 şi 2000, era condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii. El a fost graţiat la 24 decembrie de actualul şef al statului.

Această măsură a suscitat numeroase critici în străinătate şi a provocat manifestaţii ale peruanilor, care l-au acuzat pe Pedro Pablo Kuczynski că a negociat graţierea în schimbul menţinerii sale la putere cu sprijinul mişcării politice fondate de Alberto Fujimori.

La 22 decembrie, ministrul de interne Carlos Basombrio a demisionat, la câteva ore după votul din parlament respingând cererea de demitere a lui Pedro Pablo Kuczynski.

Actualul şef al statului a fost acuzat de corupţie pentru legăturile sale cu Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor care a recunoscut că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor firme de consultanţă direct legate de şeful statului, la acea dată ministru, între 2004 şi 2013.

Alberto Fujimori a fost condamnat în 2009, găsit vinovat de corupţie şi crime împotriva umanităţii pentru că a comandat asasinarea a 25 de persoane în perioada războiului împotriva gherilei Sendero Luminoso (extremă stângă maoistă).

Fostul preşedinte de origine japoneză se află de la 23 decembrie în clinica Centenario, o instituţie medicală din Lima unde a fost spitalizat de urgenţă pentru aritmie şi tensiune arterială scăzută, mai scrie AFP.

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă